Љајић: Мере Владе најбоље у овом тренутку

Влада Србије пронашла је најбољу меру да се терет кризе расподели на праведан начин, рекао министар рада и социјалне политике Расим Љајић. Неприродно је да у државној администрацији има 28.000, а у локалној 23.000 људи, сматра Љајић.

Министар рада и социјалне политике Расим Љајић оценио је да је Влада Србије пронашла у овом тренутку најбољу могућу меру и баланс да се терет велике финансијске и економске кризе расподели на праведан и равномеран начин.

"Доношењем другог пакета мера за ублажавање последица кризе, влада је настојала да избегне да додатно оптерети привреду, да повећа ПДВ и смањи плате и пензије, као и да терет кризе свали на најсиромашније", изјавио је Љајић.

Уместо тога, кренула је од себе, ушавши у процес рационализације државне администрације, тако што ће је максимално скресати и тиме је учинити јефтинијом и ефикаснијом, рекао је Љајић у Ариљу, где је присуствовао потписивању споразума о оснивању, делокругу и начину рада Социјално-економског савета на територији те општине.

"Влада ће себе рационализовати, завући руку себи у џеп и тако послати поруку и другима, који такође треба да се далеко рационалније понашају", указао је министар.

Говорећи о неопходности смањења државног апарата, Љајић је истакао да је неприродно да у државној администрацији има 28.000, а у локалној 23.000 људи.

"Ако хоћемо да ова земља опстане, морамо да смањимо администрацију и да почнемо коначно да трошимо онолико колико и произведемо", нагласио је Љајић.

Према његовим речима, садашња админстрација мора у наредних девет месеци да буде смањена за 10 одсто, али тај процес мора бити настављен.

Министар рада и социјалне политике сложио се са мишљењима да нам није потребно 250 посланика у Народној скупштини, али је за то неопходна промена Устава.

"Не треба нам ни да имамо 27 чланова владе", рекао је Љајић, подсетивши да и тако велика земља, попут Русије, има мање министара од Србије.

"Процес рационализације не може да стане уколико мислимо да ову земљу коначно уредимо", упозорио је Расим Љајић.

"Ниједна од ових мера које се предузимају нема трајни карактер и влада и послодавци ће морати у ходу да повлаче потезе, како би ефекти кризе били што мањи", нагласио је Љајић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво