Момировић за РТС: Кина други најважнији економски партнер Србије, циљ да се увећа трговинска размена

Ниједна држава у региону и Европи нема ниво сарадње и поверења какав је између Србије и Кине, рекао је за РТС министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић. Истакао је да је Кина после Немачке најважнији економски партнер Србије и да је извоз наше земље у Кину прошле године износио милијарду и 200 милиона долара.

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић рекао је за РТС да ниједна држава у региону и Европи нема тај ниво сарадње и поверења као што Србија има са Народном Републиком Кином, а да након посете председника Србије Паризу, може да се види да ниједна земља у региону нема такве односе са Француском.

"Начин на који је председник примљен, потпуно нови концепт и приступ ратном ваздухопловству, то отвара једну потпуно нову перспективу", рекао је Момировић.

Данас се у Београду одржава састанак мешовитог комитета Србије и Кине. Момировић је навео да ће се на састанку отворити широка палета тема – туризам, инфраструктура, трговина, дигитална економија и нове технологије.

"Ми имамо данас једну политичку ширину коју нисмо имали 60 година. Имамо изузетно блиске односе са нашим пријатељима из Народне Републике Кине, али одржавамо и градимо на потпуно новим основама односе са нашим партнерима из ЕУ, поготово са Француском", истакао је Момировић.

Истакао је да је 2012. извоз Србије у Кину био шест милиона долара, док је прошле године износио милијарду и 200 милиона долара, као и да је циљ да се увећа трговинска размена између две земље.

"Кина је нама данас други најважнији економски партнер после Савезне Републике Немачке, која је највећа и најмоћнија економија Европске уније. Али Кина је у последњих десет година невероватно порасла", оценио је Момировић.

Истакао је да су данас мотори развоја РТБ Бор и железара у Смедереву које су преузеле кинеске компаније, као и да су са кинеским партнерима изграђени и ауто-путеви и брза пруга између Београда и Новог Сада.

Момировић је додао да ће се на данашњем састанку разговарати и о Експу 2027. и да је то најважнији пројекат за Србију у наредне три године.

"Желимо да се представимо на највишем нивоу, да представимо Србију у најбољем светлу. Кинеске компаније су, без икакве сумње, партнери у изградњи сајамског комплекса. Али ми желимо да се Кина представи на један другачији начин", нагласио је министар унутрашње и спољне трговине.

Момировић упутио писмо министрима трговине чланица ЕУ, Велике Британије, САД о ситуацији на КиМ

Министар Момировић је јуче упутио писмо свим министрима трговине земаља Европске уније, Велике Британије, САД и ЦЕФТА у коме је по трећи пут за годину дана упозорио да је и даље на снази забрана трговином српским производима на територији Kосова и Метохије.

"То је трећи пут да ја пишем у последњих годину дана. Ми имамо једну политику која потпуно одудара од праксе ЕУ – забрана трговине робом на етничкој основи. Ми имамо ситуацију да институције те квазидржаве користе своју моћ и снагу да протерају становништво које живи тамо вековима. Ми се заиста сваки дан боримо да остваримо интересе за наш народ, да сачувамо Косово и Метохију", истакао је Момировић.

Позвао је људе да имају поверења у политику и поручио да заједничким снагама може да се победи тешка битка која није од јуче.

"Наш народ је доле непоколебљив, он је чврст и зато и не могу да га протерају и ми нећемо дозволити, бићемо јака подршка нашем народу. Заштитићемо наше интересе", нагласио је Томислав Момировић.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво