Читај ми!

Повољни ЕУ кредити за мала и средња предузећа, први уговори већ потписани

Захваљујући гаранцијама Европске уније, пословне банке и финансијске институције ће кроз повољне кредите да усмере ка малим и средњим предузећима на Западном Балкану више од 750 милиона евра. Први уговори су већ потписани. Тиме је кренула реализација иницијативе Фонда Европске уније за развој предузећа и иновација на Западном Балкану.

У Црној Гори очекују да ће да мобилишу око 12 милиона евра. Северна Македонија планира кредите вредне 60 милиона евра. За Србију су очекивања највећа - 250 милиона евра.

"Сада ће повољнији кредити уз учешће локалних банака омогућити српским компанијама да остваре пун раст, иновационе потенцијале уз истовремено креирање нових радних места. Наша снажна подршка малим и средњим предузећима приближиће економију Србије и целог региона Европској унији, што је наш циљ", рекао је Емануел Жиофре, амбасадор Европске уније у Србији.

Одабране пословне банке кредите одобравају за инвестиције, обртна средства и за рефинансирање постојећих обавеза.

 "Средства су до 500.000 евра. Нема обраде кредитног захтева, а посебно за енергетски одрживе пројекте, одговорне пројекте, односно СНГ пројекте, рочност може да иде и до 10 година. Та средства су клијентима на располагању ове, наредне и 2026. године", рекао је Властимир Вуковић, председник ИО НЛБ - Комерцијалне банке.

Већ има и првих резултата.

"Ми смо пласирали већ првих пет милиона евра, један део од тога и пољопривредницима и надамо се да ћемо средства потрошити много пре него што истекну три године", рекао је Дарко Поповић, председник ИО "Банка Интеса".

За овај програм обезбедили су 77 милиона евра, али је кроз досадашњу сарадњу са Европским инвестиционим фондом у привреду пласирано више од 1,1 милијарде евра.

"Управо су нам овакве кредитне линије, и у условима виших каматних стопа, помогле да клијентима омогућимо јефтинија средства финансирања", каже Дарко Поповић.

Поред гарантне подршке за повољне кредите, ради се и на јачању пословног окружења, давању грантова почетницима и младим иноваторима и за побољшању конкурентности српске привреде.

"У Србији су гаранције Европског инвестиционог фонда већ откључале око 2,5 милијарди евра кредита за око 38.000 малих предузећа. То је помогло да се отвори 637.000 радних места", каже Жиофре.

Инвестиционим оквиром за Западни Балкан подржаће се 13.000 регионалних предузећа и помоћи да се очува 180.000 радних места.

петак, 19. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару