Читај ми!

Грејна сезона се завршава – како ћемо се грејати ако температуре падну испод просека

Сутра се званично завршава грејна сезона. Председница Скупштине удружења топлана Србије Ивана Калања рекла је за РТС да су, у случају ниских температура, топлане у обавези да до 3. маја испоручују грејање. Истакла је да се постепено прелази на чистије енергенте и да тренутно 80 одсто топлана користи природни гас.

Председница Скупштине удружења топлана Србије Ивана Калања рекла је за РТС да су топлане, упркос високим температурама, у обавези да прате прогнозе и да од 15. априла до 3. маја када средње дневне температуре падну испод 12 степени морају да испоручују топлотну енергију.

Говорећи о грејној сезони која се сутра званично завршава, Калања је рекла да није било проблема са грејањем, да су се топлане добро спремиле, као и да се из године у годину све више модернизују.

"Морам да напоменем да је у јануару, колико год данам је деловао благ, у Београду на пример било девет ноћи грејања, тако да грејање је у реду спрам спољних услова", рекла је Ивана Калања.

Када је реч о захтевима за повећање цена, Калања је истакла да су неке локалне самоуправе одобриле веће цене, али да већина није.

"Сад на крају грејне сезоне се своде рачуни. Израчунаће се колико је потрошено енергената, електричне енергије. Методологија каже, уколико је више наплаћено, да се цена смањује за наредну грејну сезону и обрнуто, тако да до почетка грејне сезоне имаћемо тачан пресек у свим градовима", навела је Калања.

Истакла је да су прама закону у обавези да пређу на наплату по потрошњи и да сви новоизграђени објекти улазе у такву наплату, а да се у старијим објектима постепено прелази на тај систем наплате.

Калања је навела да се грејање у 15 градова наплаћује по потрошњи, а да се у осталим градовима грејање наплаћује на оба начина.

Додала је да се константно ради на томе да топлане пређу на чистије енергенте и да 80 одсто топлана сада користи природни гас, а да остале топлане и даље користе мазут и угаљ.

петак, 21. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије