НБС задржала референтну каматну стопу на 6,5 одсто

Референтна каматна стопа задржана је на 6,50 одсто одлућила је Народна банка Србије. Непромењене су остале и каматне стопе на ндапозитне – 5,25 одсто и кредитне олакшице – 7,75 одсто, саопштава НБС.

Извршни одбор Народне банке Србије одлучио је да референтну каматну стопу задржи на нивоу од 6,50 одсто, а на непромењеним нивоима су задржане и каматне стопе на депозитне (5,25 одсто) и кредитне олакшице (7,75 одсто), објавила је централна банка.

Одлуку Извршног одбора о задржавању референтне каматне стопе на непромењеном нивоу девети месец заредом пре свега су определили опадајући, али и даље повишени глобални инфлаторни притисци.

Наводи се да је на одлуку утицала и актуелна средњорочна пројекција инфлације, као и присутна неизвесност у међународном окружењу по основу кретања цена енергената и примарних производа.

Приликом доношења одлуке уважена је и чињеница да су у претходном периоду повећане референтна каматна стопа и стопе обавезне резерве и да ће ефекти ових мера наставити да се преносе на инфлацију и у наредном периоду.

субота, 25. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије