Читај ми!

Уљана репица процветала три недеље раније – да ли је то лоше

Неуобичајено високе температуре које смо имали у претходном периоду убрзале су развој уљане репице. Већ крајем марта парцеле на којима је овај усев посејан су се зажутеле. Стручњаци кажу да је уљана репица процветала три недеље пре него што је то уобичајено и да је између 20 и 25 дана физиолошки старија. Највећи проблем у наредном пероду, а који би могао да остави озбиљне последице по приносе, јесте недостатак падавина.

Пољопривредник из Зрењанина Драган Раца уљану репицу производи већ 30 година. Каже, не памти да је имао овакву производну годину до сада, никада штетни инсекти нису нападали усеве усред зиме.

„Ми имамо преко 2.000 хектара уљане репице. Ове године су већ половином јануара била положена јаја пипе и тада је почела зараза, што је сигурно месец дана раније него што је уобичајено. То се, колико се ја сећам, никада није десило током зимског периода”, објашњава Драган Раца, пољопривредник.

Усев на његовим парцелама, каже, за сада добро изгледа, али мисли да је томе допринело то што је бачено стајско ђубриво. Како раст уљане репице зависи од збира температура, она се много брже развила него што је то уобичајено.

“Уљана репица је физиолошки старија од 20 до 25 дана. Жетва ће, према садашњем времену, бити отприлике у другој половини маја. Цветање репице обично буде око 1. маја и прскање буде једном против сјајника између 1. и 6. маја. Ове године ми смо радили третман већ четири пута. Никада није била оваква најезда буба и глодара. Ја не знам шта се ово дешава. Вероватно је то последица слабе зиме”, наводи наш саговорник.

Оно што га брине јесте суша.

“Ниво подземних вода је током послењих 15 дана опао више од четири метра. У фази цветања и наливања зрна, репици треба највише влаге, а ње нема. Ако у наредних 10-20 дана не буде бар 30 литара кише, ја не знам шта ће она моћи да уради и како ће да налије зрно”, истиче Раца.

Рано цветање уљане репице

Стручњаци кажу да је уљана репица ове године процветала три недеље раније, што је последица високих температура у претходном периоду. Биљке су релативно брзо изашле из зиме и почеле нагло да расту.

“Ово рано цветање је повезано, нажалост, и са врло неповољним условима велике суше земљишта. Недовољна влага се одразила и на то да биљке нису достигле довољну висину и да нису разгранате. Чињеница је да овакви услови не погодују довољном развоју цветова, а што је још битније, касније фази наливања семена”, објашњава др Ана Марјановић Јеромела из Института за ратарство и повртарство Нови Сад – института од националног значаја за Републику Србију.

“Ако се настави овако сушно време са високим температурама и ветром који додатно исушује површински слој земљишта, сигурно је да нећемо имати рекордне приносе тј. да генотипови сорти и хибрида неће моћи да остваре свој пун генетски потенцијал”, каже наша саговорница.

И ратари и стручњаци се надају да ће се сушни период прекинути и да ће у фази формирања и наливања зрна бити довољно влаге, да ће температуре бити благе, без већих колебања и нешто ниже него што су сада.

Заштита уљане репице

У Пољопривредној стручној служби Зрењанин кажу да се површине под овим усевом из године у годину повећавају. 

“Евидентно је да је усев већим делом зимског периода био активан и веома брзо се ушло у заштиту усева, пре свега, од инсеката који су главни становници уљане репице. То је усев који је под сталном контролом. Инсекти реагују на повољне температуре и због тога су се раније појавили“, каже Зорица Рајачић из Пољопривредне стручне службе Зрењанин.

Произвођаче саветује да обилазе своје парцеле и да прате извештаје Прогнозно-извештајне службе која обавештава о појави штетних организама и препоручује мере заштите.

„Оно што се надам јесте да ће, захваљујући лепом времену, бити довољно корисних инсеката и да ће бити добра оплодња код уљане репице“, додаје наша саговорница.

Корисни инсекти су свакако пчеле. И у овом тренутку јако је важно да ратари поштују прописе и не користе препарате за заштиту биља, будући да је уљана репица у цвету.

„Пчелари треба да обиђу атар, околину пчелињака и да провере чије су њиве посејане уљаном репицом. Да се повежу са ратарима који треба да крену или су већ кренули да раде третмане против штеточина, јер може да дође до јако великих проблема", каже Саша Чолак, председник Савеза пчеларских организација Војводине.

"Пчела ће изаћи шта год да се деси и може да буде великих тровања, а то бисмо желели у сваком погледу да избегнемо. Увек постоје добра решења која ће бити и у корист пчелара, а свакако и у корист ратара да сачувају своје усеве”, додаје наш саговорник. 

Уљана репица је за пчеларе који на њу иду прва паша која може да донесе принос.

„Иначе, прва паша је почела одавно, још у фебруару, када су лешници процветали. Паша на уљаној репици је изузетно добра у овом тренутку, јер поспешује развој пчелињих заједница које ће након тога ићи на багрем. У сваком случају, ко има уљану репицу и нема тровање имаће благодет од које ће моћи после само да ужива и да убира приходе”, додаје наш саговорник.

Пчеле значајно могу да повећају приносе. Подаци показују од 15-20 посто, па чак и до 80 посто код малине и вишње. У ратарству се показало да на свака три засејана хектара сунцокрета, пчеле ратара часте четвртим. Слично је и код уљане репице.

За постизање добрих приноса уљане репице јако је важно да у наредном периоду температуре буду барем просечне, што значи око 20 степени у априлу и 25 степени у мају, како би период формирања и наливања семена трајао довољно дуго.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво