Читај ми!

Директор Мајкрософта: Наши производи могу да носе ознаку "Made in Serbia"

И поред упола мањег броја огласа за посао прошле године, програмери су и даље тражени и добро плаћени, a њихова просечна плата у јануару износила је близу 280.000 динара. Директор "Мајкрософта" Милан Госпић каже да компанија већ 20 година послује у Србији, која је развојни центар за многе Mајкрософтове продукте. Волим да кажем да "Мајкрософт" комотно може да носи ознаку "Made in Serbia", наводи Госпић.

Директор "Мајкрософта" у Србији Милан Госпић каже за РТС да ИТ индустрија највише цени иновације.

"Зато је и употреба генеративне вештачке интелигенције из корена променила начин живота и рада. У тој области 'Мајкрософт' предводи промене у партнерством са 'OpenAI'", истиче Госпић. 

Наводи и да је лансирањем "ChatGPT-a" настављена демократизација технологије.

"Желимо да она буде доступна свима како бисмо оснажили сваког појединца и организацију да постигну више", наглашава саговорник РТС-а.

"Грађани имају користи од вештачке интелигенције"

Госпић напомиње и да би грађани генеративну вештачку интелигенцију требало да прихвате као сарадника, који ће им помоћи да у дигиталном свету једноставније, лакше и брже обављају послове.

"Применљива је свуда, од обичних дневних ствари до решавања комплексних проблема као што су климатске промене или откриће нових лекова", набраја директор "Мајкрософта". 

Управо је компанија "Мајкрософт" 2023. године обележила две деценије пословања канцеларије у Србији, а Госпић истиче да се руководе циљем да у земљу донесу најбоље светске праксе, искуства и трендове.

"Ми већ 20 година улажемо у развој српске ИТ заједнице, а тај сектор је постао један од стубова економије земље. Део смо радне групе за израду Стратегије развоја вештачке интелигенције до 2030,  и инвестирамо у иновације и српску стартап заједницу", каже саговорник. 

Србија једна од ретких земаља у региону са развојним центром "Мајкрософта"

Госпић наглашава и да је Србија једна од ретких земаља у региону у којој "Мајкрософт" има свој развојни центар.

"Данас, у ери вештачке интелигенције, најбитнији су подаци, они су основа наше глобалне 'Cloud'  платформе која се зове 'Azure'". Баш ту основу, на којој почива цела светска дигитална структура, развијамо у Србији", објашњава директор "Мајкрософта".

"У тим центрима се развијају системи вештачке интелигенције нове генерације и дигитални асистенти који вам помажу у свему што радите на рачунару. Тако да волим да кажем да 'Мајкрософт' може да носи и ознаку 'Made in Serbia'", каже Госпић.

Нова занимања – дигитална етика, квантни компјутери, наука о подацима

Нове технологије са собом носе и промене занимања, па је јако битно спремност да се прихвате нове технологија, док саговорник РТС-а претпоставља која ће занимања у будућности бити тражена.

"Већ сада видимо да се повећава потреба у одређеним областима попут науке о подацима, сајбер сигурности, роботике, дигиталне етике, а очекујемо и квантне компјутере", закључује директор "Мајкрософта" Милан Госпић у разговору за РТС.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво