Читај ми!

Годину дана од пробоја вештачке интелигенцијe – шест ствари које би требало да знате о Chat GPT

Навршилa се година од како је калифорнијска компанија OpenAI лансирала ChatGPT. Са четботом са вештачком интелигенцијом, за само два месеца од покретања, „ћаскало“ је преко сто милиона корисника, иако је само реч о виртуелном асистенту чији творци ускоро обећавају „турбо“ верзију. Издвојили смо шест чињеница које би требало да знате о Chat GPT-ју.

Волимо вас. Створили сте нешто чаробно, тим речима je, уочи првог рођендана Chat GPT-јa, на конференцији у Сан Франциску почео говор Сатја Надела, извршни директор Мајкрософта, корпорације која улаже огромне количине новца у OpenAI. 

Јавност је слично реаговала тачно пре годину дана, па је ред и да му у то име честитамо први рођендан.

„Хвала на честиткама! Иако немам стваран рођендан, ценим ваше позитивне жеље. Како вам могу помоћи данас?”, штуро и рогобатно одговора четбот.

Тренинг и слетање на земљу

Технолошка компанија OpenAI је 30. новембра 2022. представила Chat GPT који је по употреби „експлодирао“ – постао је најбржа растућа апликација у историји. 

Тим инжењера и истраживача OpenAI-у je „тренирао“ четбота на великом скупу текстуалних података са интернета да би научио језик и развио способност одговарања на различите упите.

Првобитно је био бесплатан, али неколико месеци након покретања, напреднију верзију требало је платити 20 долара месечно.

Chat GPT сваке недеље користи сто милиона људи, тврди извршни директор америчке компаније OpenAI Сем Алтман, годину дана касније.

Опуштени разговори

Chat GPT je вештачки језички модел који може да генерише текстове на основу постављених питања или унетих информација. Практично je попут саговорника, виртуелног асистента, који даје одговоре на основу информација са различитих извора на интернету.

Четбот сâм објашњава да је осим одговарања на питања, способан за опуштени разговор, разматрање и решавање одређених проблема, превођење, писање есеја, а дели и општа знања о различитим темама.

Скраћеница Chat GPT (Сhat generative pre-trained transformer, унапред обучени генеративни трансформатор) указује да је реч о моделу који је осмишљен за комуникацију, као и да користи технологију која је претходно тренирана да би генерисала текстуалне одговоре.

Има ли четбот осећања

Chat GPT нема осећања, нити свест и лични доживљај. Ако га питате како се осећа, појасниће вам да је „дизајниран да пружа корисне информације, одговоре и подршку, али не поседује способност разумевања на начин који то чини људски ум“.

„Разумевање мојих ограничења помаже корисницима да правилно поставе очекивања и користе моје услуге на одговарајући начин“, одговара четбот.

Његова сврха је, заправо, каже, пружање информација, одговора на питање и подршке корисницима у оквиру својих могућности.

Мана му је и ограничена креативност, јер може генерисати нетачне или непрецизне информације, које се морају проверавати из више извора.

Ограничења и контроверзе

Много је контроверзи, етичких дилема и прогноза у вези са четботовима, од тога да ли нам је помоћни алат или ће нам у скорије време узети посао. А нема још ни свеобухватне регулативе у тој области.

Способност да пише есеје, такође, забринула многе образовне институције у свету. Водећи универзитети у Аустралији увели су нова правила по којима је употреба вештачке интелигенције варање, док су државне школе у Њујорку забраниле коришћење Chat GPT-ја на мрежама и уређајима у округу.

Постоји, ипак, зачкољица, јер је четбот нема све одговоре.Тренутна база знања Chat GPT-ја засад се завршава до јануара 2022. године (Chat GPT-3.5) и нема приступ информацијама са интернета у реалном времену. 

(Не)прилагођен Србији

Четбот, међутим, када је реч о Србији, није суштински прилагођен за наше тржиште. Засад није савладао српски језик, посебно рад са ћириличним писмом. Понекад меша и екавицу и ијекавицу.

Честе су и граматичке, правописне и друге грешке, што ограничава његову пословну и практичну примену у земљи, али нова верзија Chat GPT-4 може да претражује интернет и боље је прилагођена нашем језику, посебно имајући у виду да се плаћа.

Немојте му „слепо“ веровати ни о историјским догађајима који су се десили у нашој земљи. Свакако је, засад, користан алат који нам може умногоме „скратити“ посао.

Ривалство и промашаји

Са прошлогодишњем лансирањем Chat GPT-ја, чиме је дошло до својеврсног пробоја вештачке интелигенције, многе водеће светске технолошке компаније избациле су на тржиште ривалске четботове, попут Гугла и Икс-ВИ (xAI) Илона Маска. Борба на пољу вештачке интелигенције се заоштрава.

Гуглов четбот Бард је, међутим, у фебруару прошле године довео до губитка вредности акција компаније од 100 милијарди долара након што је поделио нетачне информације у промотивном видеу. 

Бард је, наиме, погрешно рекао да је свемирски телескоп Џејмс Веб био први који је снимио планету изван Сунчевог система.

Милијардер Илон Маск, који је један од оснивача компаније OpenAI, лансирао је Грока, новог четбота који, како тврди, има смисла за хумор.

Упркос томе што је један од најгласнијих критичара вештачке интелигенцијe, Маск је рекао ће Грок након тестирања бити на располагању премијум корисницима мреже Икс.

Челници компаније OpenAI се, међутим, супротстављају конкуренцији новим верзијама четботова. Најављен је GPT-4 Turbo, као и платформа која омогућава свима да креирају своју верзију четбота.

„Пре годину дана смо вероватно само седели у канцеларији и дотеривали Chat GPT, пре него што га избацимо на тржиште следећег месеца. Каква је ово била година...“, одувао је рођенданску свећицу извршни директор OpenAI Сем Алтман.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво