Читај ми!

Вучић: Пруга Ниш–Димитровград биће готова до краја 2027. године, од ЕУ 430 милиона евра на поклон

Пруга Ниш–Димитровград биће готова до краја 2027. године, каже председник Србије Александар Вучић. Истиче да за тај пројекат, заједно са обилазницом, Србија од ЕУ добија 430 милиона евра. Радови на прузи почели су у новембру прошле године, а очекује се да радови на обилазници почну најкасније 1. јуна.

Од 11. новембра до данас реконструисано је око 10 километара пруге Ниш–Димитровград, од Станичења до Пирот. Реч је о деоници у дужини од 86 километара, а рок за завршетак радова је 1.276 дана.

Радове данас обилазе председник Александар Вучић, шеф делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре, амбасадори Италије и Бугарске, Лука Гори и Петко Дојков, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, министарка за европске интеграције Тања Мишчевић, председник општине Димитровград Владица Димитров, председник општине Бела Паланка Горан Миљковић, градоначелник Пирота Владан Васић, градоначелница Ниша Драгана Сотировски и представици извођача радова компаније "Трејс".

Радови на реконструкцији међународне пруге од Ниша до Димитровграда, вредни око 170 милиона евра, почели су крајем прошле године, подизањем старих шина код пиротског села Станичење.

Значај ове пруге је велики, јер је ово најкраћи пут између Западне Европе и Блиског истока.

Завршетком обнове пруге биће отклоњена саобраћајна уска грла између Србије и Бугарске. Биће повећан квалитет и скраћено време путовања, а возови више неће пролазити кроз центар Ниша.

Пруга Ниш–Димитровград једина је деоница на међународном Коридору 10, која је једноколосечна и која до сада није била електрифицирана.

Саграђена је давне 1887. године и до данас никада није темељно реконструисана. Због тога су на појединим деоницама возови саобраћали брзином од 10 до 30 километара на час.

Због дотрајале пруге, протеклих година било је и више несрећа, попут оне из децембра 2022. када се преврнуло неколико вагона са амонијаком и том приликом су две особе страдале, а десетине су повређене.

Пројекат се финансира из кредита Европске инвестиционе банке и буџета Републике Србије, као и из донације Инвестиционог оквира за Западни Балкан.

субота, 27. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво