Читај ми!

Дачић и Бочвеј: Србија и Гана обележавају 65 година дипломатских али и пријатељских односа

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић и шефица дипломатије Гане Ширли Ајоркор Бочвеј истакли су значај пријатељских односа две земље у протеклих 65 година. Дачић се захвалио Гани на томе што не признаје једнострано проглашену независност Косова. Бочвеј се претходно састала са председником Србије Александром Вучићем, који се захвалио Гани на поштовању суверенитета и територијалног интегритета Србије, и председницом парламента Аном Брнабић, која је нагласила важност сарадње држава за младе из Гане који студирају у Србији.

Министар спољних послова Ивица Дачић је поручио да је Србија захвална Гани на томе што – поштујући међународно право и основне принципе, садржане у повеље Уједињених нација (УН) – не признаје једнострано проглашену независност Косова и нагласио да ће и Београд чврсто стајати уз Гану у заштити њених интереса.

Дачић је то поручио на пријему поводом 65 година од успостављана формалних дипломатских односа између Србије и Гане на којем се, заједно са шефицом дипломатије те земље Ширли Ајоркор Бочвеј,  обратио полазницима Дипломатске академије Министарства спољних послова и студентима из Гане, који студирају у Србији у оквиру пројекта "Свет у Србији"

"Србију и Гану везују пријатељски односи који трају формално пуних 65 година. За то време, између наших држава створене су чврсте и нераскидиве везе, како на политичком плану, тако и међу грађанима", рекао је Дачић.

Нагласио је да Србија са поносом баштини традиције покрета несврстаних и да и даље добро зна уважава и негује различитости.

"Као што су 1961. године, са првог Самита Покрета несврстаних, на којем је био и тадашњи председника Гане Кваме Нкрумаха, упућене поруке мира, солидарности и међусобног уважавања и разумевања, тако су и данас ове поруке неопходне за превазилажење криза, које се само појачавају широм света", рекао је Дачић.

Бочвеј: Пријатељске везе Србије и Гане

Бочвеј је такође истакла да између Србије и Гане постоји веома јака пријатељска веза која датира још од 1959. године.

"Однос између наше две земље је веома јак. Показали смо да смо заиста прави пријатељи и да између две земље постоји узајамно поштовање. Корени пријатељства сежу веома дубоко од сусрета два тадашња председника, председника Кваме Нкрумахаумаха и председника (Јосипа Броза) Тита, које можемо описати као визионарске вође, који су у то време били међу оснивачима Покрета несврстаних", рекла је Бочвеј.

Оценила је да је та визионарска политика формирало темељ трајног пријатељства између две земље.

"Стајали смо заједно, залажући се за права свих народа да иду својим путем развоја и напретка. Током деценија, наша сарадња је превазишла политичке границе, обухватајући широк спектар области од политике до економије, и од културе до образовања. Сви ви који учествујете у пројекту 'Свет у Србији' сведочите светионику сарадње и пријатељства Гане и Србије", рекла је Бочвеј и нагласила да је он помогао безбројним младим умовима из Гане да испуне своје академске тежње и значајно допринесу својим заједницама.

Вучић: Захвалан сам због подршке Гане суверенитету и територијалном интегритету Србије

Шефица дипломатије Гане претходно се састала и са председником Србије Александром Вучићем. 

"Садржајан и пријатељски разговор са министарком Бочвеј о свим темама од значаја за наше билатералне и економске односе. Детаљно сам упознао уважену саговорницу са актуелним изазовима са којима се Србија сусреће на међународном плану, као и са корацима које ће наша земља предузети како би одбранила своје државне и националне интересе", објавио је Вучић на Инстаграму.

Председник Србије је нагласио је да су разменили мишљења и о развоју гобалне геополитичке ситуације и месту две земље у новом контексту безбедносних и дипломатских изазова.

"Захвалио сам се на подршци Гане територијалном интегритету и суверенитету Србије", навео је Вучић. 

Председник Србије је истакао да је у данашњим временима, више него икада пре, неопходно да се све земље врате принципима Повеље Уједињених нација (УН) и начелима међународног права, као једине основе на којој треба градити међусобно поверење и поштовање у односима међу државама.

"Замолио сам уважену министарку Бочвеј да пренесе срдачне поздраве председнику Нану Акуфо-Адоу, искреном пријатељу наше земље, чија посета Србији је дала нови замах нашим традиционално добрим односима, на које смо поносни", истакао је Вучић.

Ајоркор Бочвеј и Брнабић: Експо 2027. шанса за развој

Шефица дипломатије Гане се након сусрета са председником Србије састала и са председницом парламента Аном Брнабић, која је нагласила да је у склопу сарадње и обећања Вучића датом председнику Гане, повећала број стипендија из Гане. 

"Од почетка пројекта је понуђено 106 стипендија, од којих је искоришћено 80, док су у академској 2022/2023. години понуђене 32 стипендије, а додељена је 21", навела је Брнабићева. 

Обе стране су констатовале да је сарадња у оквиру међународне изложбе "Експо 2027" сјајна платформа за промоцију земље и народа и представља добар начин да се привуку туристи и инвеститори.

Министарка Ширли Ајоркор Бочвеј истакла је важност сарадње између две земље у контексту актуелних међународних изазова и промена, изразивши задовољство досадашњим развојем односа и спремност Републике Гане да даље унапређује сарадњу са Србијом.

Такође је честитала Ани Брнабић именовање на нову функцију председнице Скупштине Србије и изразила уверење да ће њен предани рад допринети даљем јачању институција и унапређењу друштва.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво