Читај ми!

Потписан уговор за ветропарк "Пупин" – струјом ће снабдевати око 40.000 домаћинстава

Уговор за ветропарк "Пупин" потписан је између "Електропривреде Србије" и компаније "Enlight K2-Wind". "Ветропарк "Пупин" је други од девет пројеката који су добили подстицај на прошлогодишњим аукцијама Министарства рударства и енергетике и, како се наводи, енергијом ће моћи да снабдева око 40.000 домаћинстава у Србији. Министарка Дубравка Ђедовић Хандановић истиче да је важно што ће сва електрична енергија бити искоришћена на домаћем тржишту.

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић присуствовала је потписивању уговора између "Електропривреде Србије" и компаније "Enlight K2-Wind", којима се омогућава више зелене енергије за снабдевање домаћег тржишта, на основу аукција за доделу тржишних премија за обновљиве изворе енергије које је спровело Министарство рударства и енергетике.

Ветропарк "Пупин" је други од девет пројеката који су добили подстицај на прошлогодишњим аукцијама.

Годишња производња ветропарка ће моћи да снабдева око 40.000 домаћинстава у Србији.

"Важно је што ће сва произведена енергија из ове електране бити искоришћена за енергетски систем Србије, чиме се даје допринос већој сигурности снабдевања", рекла је Дубравка Ђедовић Хандановић.

"И даље потребна јавна улагања"

Министарка је подсетила да је држава унапредила законодавни оквир и прописе како би створила повољан амбијент за више инвестиција у зелену енергију која ће у будућности постати главни домаћи извор електричне енергије.

"За остваривање циљева енергетске транзиције и даље су потребна и јавна улагања", рекла је министарка рударства и енергетике.

Министарка: "Бистрица" најважнији пројекат

Држава и "Електропривреда Србије" ће значајно више улагати у нове производне капацитете из обновљивих извора, а први ЕПС-ов ветропарк ће бити на мрежи почетком наредне године.

"Приоритет у инвестиционим плановима и најважнији енергетски пројекат је реверзибилна хидроелектрана Бистрица, која ће омогућити лакшу интеграцију зелене енергије на мрежу", рекла је министарка, а чија изградња подразумева и ново акумулационо језеро. 

"Србија има значајно више сунчаних дана од Немачке, али тај потенцијал не користимо у довољној мери. Влада Србије наставиће да јача регулаторни оквир и чини га још предвидљивијим, а компаније из приватног сектора позивам да кандидују своје пројекте на наредним аукцијама и да заједно убрзамо пут Србије ка већој енергетској сигурности коришћењем потенцијала обновљивих извора енергије", поручила је Дубравка Ђендовић Хандановић.

Навела је да је за постизање циљева енергетске транзиције потребно учешће привреде и грађана, као и да се број прозјумера повећао седам пута у последњих 18 месеци.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво