Реверзибилна хидроелектрана на Бистрици на мрежи до 2031. – природна батерија која ће складиштити енергију

Реверзибилна хидроелектрана "Бистрица" један је од кључних пројеката за енергетски систем Србије. Уз стабилно снадбевање и зараду, повећаће и удео обновљиве енергије.

На Бистрици већ постоји хидролектрана, мала, снаге 104 мегавата. Само пет километара даље биће изграђена нова, реверзибилна – са четири агрегата, шест и по пута већег капацитета, и ново акумулационо језеро.

В. Д. генералног директора ЕПС-а Душан Живковић наводи да су завршени идејни пројект и студија оправданости, и да је у току израда просторне документације која треба да створи услове за изградњу пројекта, као и Студија утицаја на животну средину, чији завршетак се очекује у другој половини године, у септембру или октобру.

У Влади потврђују – о финансирању се преговора са "Јапанском агенцијом за међународну сарадњу", а Студија изводљивости објективно приказује трошкове, који су готово дуплирани у односу на процене од пре деценију.

"Она је показала да ће пројект коштати око милијарду евра. Показала је све користи и сагледала све трошкове. Претходна студија датира још из 2013. године, и она није била адекватна да нам дâ комплетну слику, и комплексност и промене које су се десиле на тржишту и у грађевинарству. А циљ нам је да градња почне већ наредне године, наравно и да обезбедимо финансирање", каже министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић.

Професор Електротехничког факултета у Београду Никола Рајаковић истиче да са реверзибилном електраном "Бајина Башта" Србија има изванредно искуство, и да је у питању јапанска технологија.

"Наравно, увек треба разматрати све околности код изградње, да економска корист за нашу земљу буде највећа", напомиње Рајаковић.

План је да буде на мрежи 2030. године, најкасније 2031.

Владан Кузмановић, декан Грађевинског факултета у Београду, каже да је изградња хидроелектране један од најсложенијих послова у области грађевинарства.

"Да би могло прецизније да се процени колико је времена потребно, треба да буде урађен пројекат за грађевинску дозволу. У њему се сагледавају количине радова и динамички план. Али, ја бих на основу информација које имам рекао – без пет година један такав пројект није могућ", оцењује Кузмановић.

Шта значи реверзибилна

Рерверзибилне хидролектране имају епитет "енергетског блага".

Реверзибилна значи – двосмерно мењање тока снаге, односно пумпање воде из доњег у горње језеро и обрнуто, чиме се отвара могућност управљања производњом.

"Из доњег језера се вода пумпа у горње кад, рецимо, ноћу имате снажан ветар, или када термолектране не можете спустити испод техничког минимума, када вам је киловат сат најефтинији,  тада пумпате воду у горње језеро. Ту воду из горњег језера ви пуштате у доње и производите електричну енергију када је најскупља. Дакле, ви купујете јефтино, продајете скупо и то је суштина реверзибилне електране", објашњава професор Рајковић.

"Оне представљају природна складишта, резервоаре да можемо ту енергију из солара и ветропаркова да усклдиштимо. Реверзибилне хидролектране су природне батерије где можемо да складиштимо и користимо онда када нам одговара", истиче Кузмановић.

Стручњаци су сагласни – пројекат треба и убрзати.

Већ почетком наредне деценије, Србија би могла да се суочи са проблемима, јер без реверзибилне хидролектране "Бистрица" неће моћи да прихвати велики прилив зелене енергије.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво