Читај ми!

Постројење за одсумпоравање у ТЕНТ-у је завршено – пречишћава ваздух, али доноси и зараду

Постројење за одсумпоравање димних гасова у "Термоелектрани Никола Тесла - А" је завршено. Један је од најважнијих еколошких пројеката у Србији, јер обезбеђује чистији ваздух за грађане Обреновца и околине, и продужава радни век Термолектране.

Постројење за одсумпоравања, инвестиција у коју је уложено више од 200 милиона евра, изграђено је по најсавременијој јапанској технологији. Најважније је што ће се из "ТЕНТ-а" смањити емисија сумпор-диоксида у атмосферу најмање 10 пута, а прашкасте материје свести у европске стандарде.

Дубравка Ђедовић Хандановић, министарка рударства и енергетике, истиче да је то највећи еколошки пројекат у Европи, трећи највећи у свету, "мерцедес" по квалитету опреме која је уграђена, по технологији која је спроведена.

"Једна термолектрана која датира из 70 година, да се заправо једно ново постројење сагради у оквиру ње, да се повеже технолошки и да се спроведу све мере да би могло да фукционише по тим најновијим стандардима када су у питању емисије штетних гасова", рекла је Ђедовић Хандановић.

Економска корист од продаје гипса

Постројење не само да осигурава рад термолектране у будућности, већ ЕПС-у доноси и економску корист од продаје гипса.

Душан Живковић, в. д. генералног директора ЕПС-а објашњава да се сумпор-диоксид, технологијом влажног процеса и коришћењем кречњака, преради у гипс који је као нус производ постао значајан ресурс за грађевинарство.

Љиљана Велимировић, главни руководилац пројекта, истиче да је програмом смањења загађујућих материја одређено да термолектране морају да изврше неке реконструкције и мере да би могле да раде и након 1. јануара 2028. године. "Да овог постројења није било, то не би било могуће", додаје Велимировић.

Значај погон одсумпоравања се повећава када се има у виду да су обреновачке термоелектране највећа фабрика струје на Балкану и да покривају 50 одсто потрошње у Србији.

Исто постројење гради се и у обреновачкој "Термолектрани Б", удаљеној 18 километра од "Термолектране А". Костолачке термоелектране погон одсупоравања имају већ три године.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво