Читај ми!

Зашто је изградња постројења за одсумпоравање најважнија еколошка инвестиција у земљи

Постројење за одсумпоравање димних гасова, једно је од најважнијих еколошких пројеката у нашој земљи, јер ће обезбедити чистији ваздух за грађане Обреновца и околину, као и рад термолектрана по светским стандардима. Љиљана Велимировић, главни руководилац ЕПС-овог пројекта, изјавила је за РТС да тај погон смањује емисију две загађујуће материје – сумпор-диоксида и прашкастих материја.

Погон одсупоравања димних гасова у Tермоелектрани "Никола Тесла А" је инвестиција вредна двеста два милиона евра и завршена је у планираном року од три године.

Постројење је, уз финасијску подршку јапанске агенције за међународну сарадњу "Џајка", рађено по најсавременијој јапанској технологији.

Љиљана Велимировић изјавила је за РТС да обреновачке термоелектране у Србији дају 50 одсто струје, као и да ће постројење смањити емисију две загађујуће материје – сумпор-диоксида и прашкастих материја.

"Сумпор-диоксид ће овом технологијом да буде смањен за шест хиљада милиграма на испод двеста милиграма, а прашкасте материје са 50 милиграма на 20", наглашава Велимировићева. 

И комерцијална зарада

Према њеним речима, улазна материја током поступка је кречњак, који се убацује кроз асорбер и пречишћавају се димни гасови који се стварају на хиљаду четиристо мегавата на четири блока.

"Током технолошког поступка ствара се нуспојава гипс, који се води на даљу обраду и као такав, може да се и комерцијално  користи", наводи Велимировићева. 

Истиче да је програмом смањења загађујућих материја, одређено да термоелектране реконструишу мере да би могле да раде након 1. јануара 2028. године, што не би било могуће без постројења.

Велимировићева каже и да ће ТЕНТ Б бити завршен 2025. године, као и да је готово око 70 одсто радова.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво