Читај ми!

Почео Балкански форум у Будимпешти – Србија и Мађарска разматрају енергетске инвестиције

У Будимпешти је почео дводневни Балкански форум који подстиче сарадњу и повезивање у региону. Циљ је да балканске земље са одрживим решењима заједнички одговоре на актуелне економске и политичке изазове и кризе.

Питања сигурности снабдевања и енергетска независности у времену геополитичких и ратних сукоба – биле су теме расправе на панелу посвећеном енергетској безбедности региона. Земље морају бити спремне на те изазове, а порука учесника Форума је да то зависи од регионалног енергетског повезивања гасоводима, нафтоводима и далеководима.

Акценат се ставља и на заједничку градњу ЛНГ терминала за течни гас, а посебно на повећању капацитета нуклеарне и обновљиве енергије, што су захтеви енергетске транзиције.

"Можете да маштате и да причате о диверзификацији, али док год само причате а не предузимате акције и не пратите шта сте рекли, диверзификација ће остати само сан, јер шта у ствари диверзификација значи, она има три аспекта: аспект модалитета стварања енергије, диверзификација рута снабдевања и диверзификација извора", рекао је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

"Енергетска криза нас је научила три ствари, прва је да нам је потребна већа сигурност снабдевања, друга је да нам је потребно више енергетске независности, и треће је да нам је потребна већа повезаност међу земљама с којима се граничимо. Да бисмо постигли прво, потребна нам је инфраструктура, како бисмо осигурали и унапредили снабдевање, морамо да саградимо инфраструктуру. Друго је да изградимо енергетску независност, то значи диверзификацију, да имамо више опција, и треће је повезивање, што значи да морамо више да сарађујемо", истакла је министарка рударства и енергетике.

Србија већ две зиме складишти гас у Мађарској што доприноси нашој гасној безбедности. А ради се и на повећању тразита гаса кроз нашу земљу у Мађарску. Србија и Мађарска јачају сарадњу, јачају и заједничким инвестицијама. После панела, српска министарка енергетике и шеф мађарске дипломатије разговараће о напретку пројекта нафтовода који ће повезати две земље, као и о напретку пројекта Панонског коридора за пренос струје. Те инвестиције су за Србију у наредном периоду међу најзначајнијим у енергетском сектору.

понедељак, 17. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије