Балкански форум у Будимпешти - Ђедовић Хандановић са Сијартом о изградњи српско-мађарског нафтовода

У Будимпешти почиње дводневни "Балкански форум" који подстиче дијалог, сарадњу, развој и повезивање у региону и интеграцију у Европску унију. Циљ је да балканске земље, са одрживим решењима, заједнички одговоре на актуелне политичке, економске и енергетске изазове и кризе. Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић разговараће са мађарским министром спољних послова Петером Сијартом о наставку сарадње и изградњи нафтовода између две земље.

Балкански форум у мађарској престоници окупио је представнике влада и стручњаке из региона и Европске уније, а циљ је да се подстакне сарадњу у сви сферама живота. Иако је енергетска криза иза нас, Европа је обазрива и стабилност снабдевања енергентима свим земљама је приоритетан задатак.

На Форуму у Будимпешти одржава се и министарски округли посвећен енергетској стабилности на коме учествује и министрка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић.

"Тема је енергетска безбедност, као што знамо криза у Украјини још траје. Енергетски смо стабилни, имамо довољне залихе гаса у складиштима, и у Банатском двору 388 милиона метара кубних и овде у Мађарској 163 милиона метар кубних, али морамо бити на опрезу. Мађарска је наш стратешки партнер, посебно у енергетици", рекла је за РТС Дубравка Ђедовић Хандановић.

Министрка рударства и енергетике имаће одвојени разговор са мађарским министром Петером Сијартом о наставку сарадње.

"Разговараћемо и о изградњи српско-мађарског нафтовода у дужини од 128 километара који ће пројектно коштати око 150 милиона евра. Имамо сву техничку и пројектну документацију, и очекујемо да ће нафтовод бити бити завршен до 2027.године", каже министарка Ђедовић Хандановић.

Према речима министарке рударста и енергетике Мађарска доста полаже на нуклеарну енергију о чему и ми треба да размишљамо.

"Треба да размишљамо како да до 2040. године обезбедимо изворе базне енергије, као што је нуклеарна. Данас имате мање реакторе који се брже граде и мање коштају, а ми се још увек примарно ослањамо на угаљ. Тенденције у свету су да се и у гас у будућности не инвестира, тако да је потребно наћи изворе обновљиве енергије", рекла је за РТС министарка рударства и енергетике. 

Током дводневног Форума у Будимпешти разговараће се о будућности региона, а једна од тема биће и како предупредити недостатак радне снаге у централној и југоисточној Европи.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара