Читај ми!

НТП у Крушевцу вредан више од 16 милиона евра, Бранбић: Биће завршен 2025.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је, приликом полагања камена-темељца за Регионални научно-технолошки парк у Крушевцу, да ће у тај пројекат бити уложено око 16 милиона евра, а да ће радови бити завршени у октобру 2025. године.

У Крушевцу је положен камен-темељац за изградњу прве зграде Научно-технолошког парка. Простираће се на 1,6 хектара, а укупна инвестиција са опремом износи 16 и по милиона евра. 

Поред главног објекта изградиће се конферецијска сала, 39 пословних модула намењених за рад технолошко и истраживачки оријентисаних компанија са више од 200 корисника, производне хале на 4.000 квадратних метара и сајамски простор

Ана Брнабић је честитала Крушевцу и Крушевљанима што практично стају у ред градова као што су Београд, Нови Сад, Чачак, Ниш, Крагујевац, који ће имати научно-технолошки парк.

"На Крушевцу је можда још већа обавеза и још већа одговорност, а то је да ово буде регионални центар за напредне технологије, за напредну индустрију, за читав развојни округ па и шире", поручила је Брнабић.

Она је истакла је да је у Крушевцу била на Видовдан 2021, на молбу некадашњег градоначелника Крушевца Братислава Гашића и да се тада родила идеја о Регионалном НТП у Крушевцу чија је изградња почела за само две и по године.

"То је некада за Србију било незамисливо, а данас је стандард. Србија нема времена за губљење, зато што морамо сваки дан да урадимо нешто, да остваримо све оне потенцијале које Србија има, а има их још много", поручила је Брнабић. 

Премијерка је додала да је за две и по године завршено пројектовање, да су нашли финансирање, потписали уговор о финансирању с Еуропском банком за обнову и развој која даје најповољније могуће кредите, а да је затим све то ратификовано у Скупштини, расписан тендер, изабрана најбоља понуда и кренуло се у изградњу.

"Увек је важан дан када почињете нешто ново. А ми сада почињемо да градимо још један од оних пројеката које смо обећали читавој Србији и целом нашем народу у оквиру програма Србија 2027 - Скок у будућност. Многи су мислили када смо представили тај План да су то само бајке, маштарије, да није могуће све то урадити за четири године. Али видите да се ради и видите да сваки дан почињемо или настављамо неки од тих пројеката", рекла је премијерка.

Беговић: Сјајна прилика за Крушевац и Расински округ али и за целу Србију

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић рекла је да је изградња Регионалног научно-технолошког парка сјајна прилика за Крушевац и Расински округ, али и за целу Србију.

"Овде ће се поред стандардних инфраструктурних објеката налазити и мале производне пилот хале где ће наши млади људи, предузетници, паметни и вредни људи моћи да пробају производњу различитих производа на мањој скали, пре него што изграде фабрику и неко веће постројење", рекла је Беговић.

Она је додала да ће у оквиру тог Научно-технолошког парка постојати специфичан сајамски простор који ће моћи да користе и други научно-технолошки паркови и да ће вероватно постати централно место окупљања иновација у Србији.

Достигнуће за иновациони екосистем у Србији

Директор Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за Западни Балкан Матео Коланђели рекао је да је отварање новог научно-техонолошког парка важно достигнуће за иновациони екосистем у Србији.

"Поносни смо што смо део овог пројекта, кроз зајам од 18 милиона евра уложили смо у три научно технолошка парка у Нишу, Чачку и Крушевцу, као и финансирање БИО 4 кампуса у Београду", навео је Коланђели.

Коланђели је истакао да ће ЕБРД подржати еко-систем за иновације у Србији, као и развој младих талената, са акцентом на женске иноваторе.

"Ово је велики пројекат за нас, велика година за нас у Србији, у којој смо уложили смо 850 милиона евра. Први пут Србија је била једна од топ 5 прималаца глобалне иновације ЕБРД, поносни смо због тога", истакао је Коланђели.

Парк је замишљен као регионално-индустријско-технолошки и за разлику од других у Србији који су само научни, биће усмерен и на развој лаке индустрије.

Парк ће моћи да користе "стартап" фирме. Модерна паметна зграда биће енергетски ефикасна са смарт клупама и четири електрична пуњача за аутомобиле.

понедељак, 24. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару