Гувернери Србије и БиХ о кризи

Влада мора да смањи издатке буџета за 12 одсто, што је један од услова за одобравање аранжмана с Међународним монетарним фондом, изјавио гувернер НБС Радован Јелашић. Предлог за излазак из кризе најкасније до краја следеће седмице.

О кризи у региону у Београду су разговарали гувернери народних банака Србије и Босне и Херцеговине. Говорећи о нашој димензији кризе, гувернер Радован Јелашић послао је поруку Влади Србије да грађани, светска јавност, сви страни инвеститори, чекају да виде које ће то конкретне мере влада да донесе.

Гувернер НБС је поновио да је идућа недеља крајњи рок да Србија достави свој нови предлог мера за савладавање кризе.

Јелашић је изјавио да Влада Србије мора да смањи издатке буџета за 12 одсто, што је један од услова за одобравање аранжмана с Међународним монетарним фондом, и оценио да ће се Србија суочити са смањењем тражње.

Ако Србија не повуче значајна средства за инфраструктурне пројекте можда ће у овој години и негативни раст бруто домаћег производа од минус два одсто "изгледати јако оптимистично", рекао је Јелашић на заједничкој презентацији макроекономске ситуације Србије и Босне и Херцеговине, на којој је присуствовао и гувернер централне банке БиХ Кемал Козарић.

Јелашић је упозорио да се већ сада види смањење прихода у буџету, јер је у прва три месеца ове године забележен пад и увоза и извоза и Србија ће најпре осетити ефекте кроз смањење прихода у буџету од царина и ПДВ-а, а тек касније од смањења прихода од акциза.

У Србији сви економску кризу везују за раст инфлације, подсетио је Јелашић и запитао како је то могуће када се смањују увоз, извоз, производња, а курс остаје релативно стабилан.

Гувернер Козарић је најавио да БиХ 15. априла почиње преговоре са ММФ-ом о склапању стенд-бај аранжмана, где рачуна на помоћ од најмање милијарду евра додавши да је тренутно највећи проблем БиХ велика јавна потрошња, која износи 44 одсто бруто домаћег производа и тренутно је највећа у региону.

Козарић је навео да је у БиХ велики проблем незапосленост, која је у 2008. години износила 23,4 одсто, а светска економска криза у прва два месеца 2009. године довела је до пада извоза за 22 одсто, а увоза за 23,5 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво