Kоланђели: Србија је за ЕБРД међу пет највећих тржишта, 2023. инвестирано 850 милиона евра

Регионални директор Европске банке за обнову и развој Матео Kоланђели каже да је Србија међу пет највећих тржишта за ЕБРД која је прошле године у нашој земљи инвестирала, како је напоменуо, рекордних 850 милиона евра.

Матео Коланђели је на представљању извештаја о транзицији, који ЕБРД традиционално објављује сваке године и представља своју стратегију за Србију, истакао да та финансијска институција ради у Србији више него било где другде.

"Србија је за нас веома важна земља што показују и прошлогодишњи пројекти, међу којима је и улагање 300 милиона евра за ликвидност Електропривреде Србије, што помаже у реформама у декарбонизацији. Други важан пројекат био је финансирање научно-технолошких паркова у Чачку и Kрушевцу, као и БИО 4 кампуса, а трећа инвестиција је у Телекомове стубове", навео је Коланђели на представљању извештаја којем је присуствовала и гувернерка НБС Јоргованка Табаковић.

Говорећи о плановима за наредни период истакао је да је усвојена стратегија до 2028. године и да је енергетика на првом месту листе приорирета.

Према његовим речима, у енергетици ће се са приватним сектором инвестирати у мреже транзиције као и енергетску ефикасност, почев од зграда односно њиховог енергетског реновирања, што, како је рекао није лак посао.

Навео је да ће се инвестирати и у смањење потрошње енергије малих и средњих предузећа.

"Следећа област је инфраструктура и ту ћемо са друмског прећи на железнички саобраћај и повезивање Србије са земљама Западног Балкана и Европске уније", навео је Kоланђели.

Kао следећи приоритет у области инфраструктуре истакао је еколошку инфраструктуру и додао да ће се са малим и средњим предузећима и стартапима радити на њиховом што лакшем провођењу кроз зелену транзицију.

ЕБРД предвиђа раст од 3,5 одсто

Водећи регионални економиста ЕБРД Питер Табак је оценио да су вести за Србију добре јер се њена економија добро опоравила после пандемије а и предвиђања иду у корист бржег развоја.

"Ове године се у еврозони очекује бржи раст него прошле године а главни спољнотрговински партнер Србије, Немачка, 2024. очекује раст што ће помоћи и расту српске економије", истакао је Табак.

Нагласио је да је прошлогодишњи раст углавном подржан од пољопривреде и грађевинарства а када је реч о овој години очекује се раст од 3,5 одсто, уз подршку јаких јавних инвестииција посебно оних у вези са ЕКСПО-ом 2027.

Према његовим речима, за очекивати је да се извоз опорави као и да ће успоравање инфлације довести до раста потрошње становништва.

Kао још једну добру вест за Србију, навео је чињеницу да се српски извоз диверсификује, што се огледа у расту извоза ИТ сектора, што, како је рекао, надокнађује слабију тражњу за српском робом.

среда, 15. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара