Кеш или картица – грађани подељени, стручњаци за безготовинско плаћање

Док у Француској и Белгији више од 90 одсто грађана плаћа картицом, у Аустрији и Словенији све чешће се у ресторанима може видети натпис – примамо само готовину. У Србији се најчешће плаћа картицом, а стручњаци сматрају да је то боља опција. Још боље домаће картице, јер се не плаћа провизија, каже Душан Узелац са финансијског портала "Каматица".

Народна банка тврди да се у Србији најчешће плаћа картицом. Оваква врста плаћања посебно је значајна због тога што смањује сиву економију, тврде стручњаци.

Анкета показује да млади чешће плаћају картицом, јер су, како кажу испитаници, безбедније и лакше за ношење и употребу, док старији и даље радије користе готовину.

"Зато што сам пензионер и нећу уопште да размишљам о томе", рекла је једна госпођа у малој анкети РТС-а.

"НБС непрекидно ради на развоју безготовинских начина плаћања"

Александар Станојевић из НБС каже да се платним картицама корисницима пружа могућност да на врло једноставан и сигуран начин изврше плаћање.

"Управо из тог разлога, НБС непрекидно ради на развоју безготовинских плаћања како би се у што већој мери развила на тржишту", наводи Станојевић.

"Картице у економском смислу најбољи облик"

Тренутно има много више издатих платних картица него клијената у банкама. Међутим, што се провизије тиче, није свеједно којом картицом плаћамо.

Душан Узелац са финансијског портала "Каматица" истиче да је у економском смислу најбољи облик да се користе картице које су наш принцип плаћања, а то су "дина" картице.

"Ако ми већ у нашој економији трошимо наше новце, да купујемо наше производе, сулудо је да провизија оде у неко иностранство и да због те трансакције плаћамо део трошка", објашњава саговорник РТС-а.

(Не)безбедност платних картица

Граћани су некада неповерљиви, а стручњаци тврде да је реч о безбедном начину плаћања и да је мала вероватноћа да нам картицу неко злоупотреби, уколико поштујемо основна правила.

Станојевић указује да је важно да платну картицу држимо на адекватном месту, као и да она није свима доступна.

"Не би требало ни да делимо податке о платним картицама, да не дајемо другима да користе нашу платну картицу… Када уносимо пин на банкомату, такође морамо да водимо рачуна", набраја Станојевић.

Губитак картице – одмах обавестити банку

Уколико грађани изгубе картицу или им је украду, потребно је да се о томе одмах обавести банка.

Број картице не би требало ни да се оставља на непоузданим интернет страницама.

Иако је овај начин плаћања у Србији све популарнији, стручњаци тврде да никада у потпуности неће заменити новац, као што је то случај у Француској и Белгији, где више од 90 одсто становништва плаћа картицом.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара