Читај ми!

Трамп: Имам довољно новца да платим казну, не морам да позајмљујем

Бивши председник САД Доналд Трамп тврди да има довољно новца да плати умањену казну за грађанску превару у износу од 175 милиона долара и да не мора да позајмљује новац. Трамп има рок од десет дана да уплати новац или ће му суд у Њујорку запленити део имовине.

Бивши председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп тврди да неће морати да позајмљује новац за плаћање умањене казне у износу од 175 милиона америчких долара у пресуди за грађанску превару, за коју му је Апелациони суд у Њујорку јучерашњом одлуком дао рок од десет дана за плаћање.

Трамп се претходно жалио на првостепену пресуду по којој је требало да уплати 464 милиона долара.

"Имам довољно новца, и не морам да позајмљујем", одговорио је Трамп на питање новинара да ли би прихватио новац од стране владе за плаћање казне или кауције. 

"Не, ја то не радим. Мислим, било би вам дозвољено, вероватно. Али, ако позајмљујете новац од банке, највеће од њих су, искрено, ван наше земље, тако да можете то да урадите, али ја не морам да позајмим новац. Имам пуно новца, изградио сам велику компанију", рекао је Трамп. 

Прошлог месеца, судија Артур Енгорон пресудио је да су Трамп и његова компанија незаконито преувеличавали вредност свог богатства и манипулисали вредношћу имовине како би добили повољне кредите од банака и повољне услове од осигуравајућих компанија.

Адвокатски тим републиканског кандидата за америчког председника на предстојећим изборима се жалио на висину износа казне и тада истакао да ће због тога жалба бити немогућа.

Међутим, Трамп је убрзо демантовао наводе својих адвоката и тврдио да има "скоро 500 милиона долара у кешу".

"Кроз велики рад, таленат, али и срећу, у овом тренутку имам скоро 500 милиона долара у кешу, што је велика сума, коју сам, иначе, намеравао да искористим у кампањи за председника", навео је Трамп. 

Трамп је сада, ипак, најавио је да ће поштовати одлуку Апелационог суда у Њујорку.

"Ми ћемо се придржавати одлуке Апелационог суда и уплатићемо суму која је одређена", потврдио је Трамп непосредно након коначне пресуде, уз опаску да је у Њујокру "веома лоша ситуација" када је реч о владавини права. 

"Ово је конфронтација судије и оних који владају изнад њега. И ово је пети пут у овом случају да је оборена пресуда судије Енгорона. Његов кредибилитет је уништен. Нисам урадио ништа погрешно", поручио је Трамп.

Уколико не буде уплатио суму која му је одређена, њујоршке власти би могле да заплене део његових некретнина.

Још једно суђење почиње 15. априла

Истовремено, суд на Менхетну одлучио је да ће суђење у оквиру кривичног поступка које се против Трампа води због наводног прикривања сексуалног скандала почети 15. априла, чиме су одбачени покушаји Трампових адвоката да додатно одложе почетак поступка.

Судија Хуан Мерчан није прихватио аргументе адвоката бившег председника који су истакли да је одлагање потребно због нових докумената која су откривена у истрази, уз образложење да нова документа нису релевантна за случај, пренео је Њујорк тајмс

"Овај суд сматра да заиста нема нових значајних чињеница", рекао је Мерчан.

Тужиоци у овом случају тврде да је Трамп наложио свом бившем адвокату Мајклу Коену да тајно плати порно звезди Сторми Данијелс 130.000 долара да би у периоду уочи председничких избора 2016. године ћутала о њиховој наводној сексуалној афери, а потом је, како тврде, захтевао од Коена да новац дат бившој порно звезди укњижи као легални правни трошак.

Бивши амерички председник се раније изјаснио да није крив по 34 тачке оптужнице за фалсификовање пословне евиденције.

субота, 27. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво