Отворен сајам Агро Белгрејд 2024 – пољопривредницима најисплативије када је воће у тегли

У Београду се одржава пети међународни сајам воћарства, повртарства и виноградарства Агро Белгрejд 2024. До 27. јануара своје производе представља више од 500 излагача из земље и региона, а биће и предавања о задуживању, транспорту, условима на иностраним тржиштима.

Поред воћара, повртара и виноградара на сајму су и продавци механизације, репроматеријала, опреме за прераду воћа и поврћа.

Они нису дошли само да покажу шта имају већ и да склопе неке послове – у току сутрашњег дана организовано је 350 састанака иностраних купаца, извозника и домаћих произвођача.

Више од 20 професионалних купаца стигло је из Велике Британије, Канаде, Пољске, Румуније и Индије.

"Србија је позната по малинама, и по јабукама сада и по боровницама. С обзиром на то да смо ми регионални сајам, овде купци могу да пронађу македонски ајвар или грожђе или албанско поврће", истиче директор Агро Белгрејда Владимир Живановић.

Воће и поврће има најбољу цену када се упакује у флаше и тегле.

Војислав Влаховић из Беобаште указује и на то да су произвођачи због неизвесности у пласману почели најпре воће да достављају на кућне адресе, а онда и да га прерађујемо.

"Радимо производе без додатог шећера, воћне намазе, хладно цеђене сокове, после смо увели и поврће, разне миксеве тако да смо задовољни", каже Влаховић.

 

 

На сајму и 40 излагача из Републике Српске

Пољопривреда може да повуче развој целог региона зато и не чуди што су се на отварању сајма поред српске појавили и министри пољопривреде суседних држава и Републике Српске коју представља 40 излагача.

"Добро знате да онај ко има енергију и ко има храну да је он суверен, да је он неко ко може да управља својим ресурсима и да има могућност да води озбиљну аграрну политику", наводи министар пољопривреде Републике Српске Саво Минић.

Највише производа иде у Европску унију

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић каже да је домаћа пољопривреда дефакто опредељена ка тржишту Европске уније.

"То је тржиште у које гледамо, где највише својих производа извозимо, али апсолутно не одустајемо ни од отварања нових тржишта... Наша јабука, шљива, вишња, бресква, лубеница, свињско месо, вода газирана и негазирана – све то ће ове године са 0 царине ићи у Кину", рекла је Танасковићева.

Додаје да ће се захваљујући споразуму у Кину извозити и вино и поврће по нижим царинама до њиховог потпуног укидања за пет година. Пољопривредницима најављује раст субвенција.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво