Читај ми!

Сајам пољопривреде у Новом Саду, које су главне теме међу ратарима и сточарима

Другог дана међународног пољопривредном сајма у Новом Саду представило се 30 произвођача који носе знак "Најбоље из Војводине". Али главна тема међу ратарима и сточарима је најављено повећање субвенција по хектару и продужење рока за пријаву за подстицаје у сточарству.

Чаба Анши из Бајмока засејао је јечам на три хектара. Веће субевнције по хектару покриће му део улагања. Ипак заради се од новог рода не нада, јер је јечам на тржишту упола јефтинији него лане.

"Стотридесет и шест хиљада само ме је вештак коштао, значи ту нема шансе да покријем никакве трошкове. Пуно болести је било и у житарицама и у житу и то како ће бити на крају то ћемо да видимо", каже пољопривредник из Бајмока Чаба Анши.

Пољопривредник из Јабучја Горан Ранковић рекао је да ако буде нова цена пшенице 18 или 20 динара, колико кажу, то нема да се покрију трошкови. Како каже, у том крају је лошија земља и не може више од четири тоне да буде по хектару. 

Продужењем рока за пријављивање до 26. маја држава је омогућила свима који се баве сточарством да конкуришу за подстицаје.

"Ја сматрам да је то било очекивано да ће се рок продужити јер ипак је то новина е-аграр. То што је рок продужен то је једно, али ми сад очекујемо што пре паре," каже одгајивач товне јунади из Верушића Мирослав Киш.

Драгиша Марковић из Пардика сматра да не би било добро да они за које се зна да гаје стоку остану без државног новца због непотпуне документације за чије прикупљање треба времена.

"Ја сам чекао можда месец дана, била је гужва страшно. Морао сам да идем у ветеринарску станицу да би доказао да имам стоку," напоменуо је одгајивач говеда из Пардика Драгиша Марковић.

Пре саопштења да ће бити продужен рок за пријављивање за субвенције, држава и пољопривредници су се договорили да се субвенције по хектару повећају на 18 хиљада динара, од наредне године моћи ће да купе дизел без акциза и педевеа до 100 литара по хектару ратари, а повртари до 300 литара.

Преполовљена им је такса за одводњавање, с тим да догодине ни њу неће плаћати. Сточарима су повећане субвенције по музном грлу на 40 хиљада динара, премија за млеко је 19 динара а заштитна такса на увоз тврдих сирева повећана је на 300 динара.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво