Истраживање ММФ-а показало на колико ће послова утицати вештачка интелигенција

Вештачка интелигенција ће имати утицај на око 40 одсто свих послова, а у многим случајевима ће узроковати значајно погоршање неједнакости, наводи се у истраживању Међународног монетарног фонда (ММФ).

Истраживање ММФ-а показало на колико ће послова утицати вештачка интелигенција Истраживање ММФ-а показало на колико ће послова утицати вештачка интелигенција

Директорка ММФ-а Кристалина Георгијева каже да истраживање показује да ће у развијеним земљама вештачка интелигенција (ВИ) утицати чак на 60 одсто свих радних места.

У половини ових случајева утицај ће бити позитиван и узроковаће повећање радне продуктивности, али у преосталим случајевима ВИ ће имати знање и могућности да обавља послове многих запослених што би могло да доведе до смањене потражње за радном снагом, пада дневница, па чак и потпуног укидања неких послова.

Георгијева наглашава да ће, према новим пројекцијама ММФ-а, у неразвијеним земљама под утицајем ове технологије бити само 28 одсто послова.

"Нажалост, ове земље немају инфраструктуру или знање да би имале добити од употребе вештачке интелигенције, па постоји опасност да током времена дође до још већег заостајања неразвијених и повећања неједнакости међу нацијама", рекла је директорка ММФ-а.

Млађи радници као и радници са већим примањима могли би да добију диспропорционално високе плате, уколико прихвате и почну да раде са вештачком интелигенцијом, док ће старији и мање квалификовани радници, према резултатима студије, заостајати у примањима.

Директорка ММФ-а наглашава да је од велике важности да све земље примене комплексне социјалне мере и да спроведу реедукацију особа које заостају у образовању и примањима.

"На овај начин можемо да транзицију, коју узрокује вештачка интелигенција, учинимо прихватљивијом за многе људе и да не дозволимо даље повећавање неједнакости у свету", рекла је Кристалина Георгијева.

Земље широм света покушавају да правно уреде област ВИ. Званичници Европске уније су прошлог месеца постигли привремени договор о првим свеобухватним законима на свету који регулишу употребу вештачке интелигенције.

Европски парламент ће гласати о предлозима Закона о вештачкој интелигенцији почетком ове године, али ниједан закон неће ступити на снагу до 2025. године. САД, Велика Британија и Кина тек треба да објаве своје смернице за вештачку интелигенцију.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво