Михаиловић: Железара у Смедереву гради постројења која ће смањити загађење

Цена злата почетком 2024. године задржава рекордан прошлогодишњи ниво и износи више од 2.000 евра за унцу. Корона, енергетска криза и ратна жаришта утицали су на светско, а посебно европско тржиште метала. Извршни директор производње "ХБИС Србија" Владан Михаиловић каже за РТС да је због поремећаја индустрије угашена висока пећ један смедеревске железаре, али да је производња и даље више од 1,1 милиона одливених слапова. Компанија је суочена са бројним еколошким изазовима, а Михаиловић тврди да се ради на изградњи постројења која ће смањити загађење.

Извршни директор производње "ХБИС Србија" Владан Михаиловић наводи да је – с обзиром на то да је дошло до поремећаја светског, а посебно европског тржишта метала – производња метала у смедеревском постројењу "ХБИС Србија" нешто виша од 1,1 милиона одливених слапова, али и да је средином 2023. заустављен рад високе пећи један.

"Производњу смо наставили са високом пећи два, а на домаће тржиште смо пласирали око 35 одсто наших производа. У земље бивше Југославије смо извезли око 10 одсто, док је остатак пласиран у земље централне и југоисточне Европе Немачку, Италију, Аустрију, Пољску и Француску", каже Михаиловић.

Наводи и да су у компанији "ХБИС Србија" спремни да поново покрену и високу пећ један, уколико тржиште челика и потребе купаца то буду захтевали и подсећа да су многи конкуренти такође делимично обуставили производњу због тржишних потешкоћа.

Еколошки изазови

Железара је у марту 2022. отворила ново еколошко постројење, а Михаиловић истиче да је нова агломерација изграђена по, тврди, најсавременијој технологији у производњи синтера, што доприноси побољшању еколошких стандарда. 

"Нова агломерација користи искључиво високопећни гас уместо природног гаса и опремљена је најсавременијим постројењима за пречишћавање гасова", наглашава директор производње "ХИБС Србија".

Међутим, железара се и даље суочава са еколошким изазовима, а кинески власник се уговором обавезао на решавање проблема загађења. 

Михаиловић наглашава да су у компанији потпуно посвећени унапређењу квалитета животне околине и да се процеси прилагођавају строгим захтевима Европске уније.

Као пример наводи да ће "ХБИС Србија" у 2024. изградити заштитни зид око отвореног складишта сировина, чиме ће се, истиче, омогућити смањење емисије ситнијих фракција руде приликом истовара.

"У претходном инвестиционом циклусу уложили смо више од 300 милиона евра у пројекте побољшања квалитета животне средине и енергетске ефикасности. Наредни циклус ће бити знатно већи", наглашава саговорник РТС-а.

Загађење и црвена прашина

Села Радинац, Раља и Враново код Смедерева деценијама указују на црвену прашину која их засипа из оближње железаре, а представник "ХБИС Србија" каже да комапнија у конкретном случају планира да изгради конвертор број четири који ће имати електростатичко пречишћавање коменторских гасова.

"То је такозвано суво пречишћавање у односу на садашње влажно пречишћавање гасова, а такође ћемо изградити постројење за складиштење конверторског гаса, који ће служити и као енергент за остала постројења", закључује извршни директор "ХИБС Србија" Владан Михаиловић у разговору за РТС.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво