Читај ми!

Црвена прашина из Железаре и даље загађује ваздух

Села Радинац, Раља и Враново код Смедерева, деценијама указују на црвену прашину која их засипа из оближње железаре. Готово свакодневно упућују апеле надлежнима, због како кажу, угрожавања здравља, а недавно је Удружење грађана "Покрет Тврђава“, покренуло тужбу против кинеске компаније ХБИС у чијем је власништву железара. Из компаније поручују, да ће нови систем агломерације, унапредити заштиту животне средине.

Породица Милић више од три деценије живи у Радинцу. Како кажу, прашине је увек било, али последњих година, количина је знатно већа. Сушење веша на отвореном или обрађивање баште, за њих, у овим условима, није могуће.

„Не могу деца да се играју напољу, не можеш да пијеш кафу напољу, ево ставили смо и лозу ту, колико толико да се заштитимо од те руде и прашине, али она свуда прође, вероватно су нам и пуна плућа", рекла је Драгана Милић из Радинца.

Црвена прашина која је масна на додир, тешко се испира са предмета.

"Редовно чистимо и бришемо, али џабе, крпа после брисања може да се баци, не може чак ни да се опере. Ауто перемо са сирћетом јер не може другачије да се скине прашина", истакла је Маја Јањић из Радинца.

Из удружења "Покрет тврђава" кажу да су узорак прашине, о свом трошку дали на анализе и да је утврђено да се у њој налазе тешки метали који доказано угрожавају здравље људи. На њихове апеле, надлежни нису реаговали, те су покренули и тужбу против кинеске компаније.

"Оно што је најважније, а што ми у овом тренутку заправо очекујемо од те тужбе, јесте управо онај њен део који се односи на читав предложен сет мера, који би у случају да она буде имала позитиван исход, загађивач морао да предузме како би загађење престало. Значи једино што Покрет Тврђава, мештани ова три села, и верујем, читавог града Смедерева, желе, је да не престане да ради Железара, већ да престане загађење", истакла је Аника Живановић из Покрета Тврђава.

Нови систем агломерације, који треба да унапреди заштиту животне средине, већ је у функцији, кажу у кинеској компанији. Од три капитална пројекта, два су пуштена у пробни рад и већ су показала видљива побољшања, наводи се између осталог, у саопштењу.

"Емисија на Новој аглолинији је смањена, што се види голим оком, а мерења на емитерима овог постројења и резултати показују много ниже вредности него што је то законом прописано. Ново Постројење за одсумпоравање гасова је још један стадијум у заштити квалитета ваздуха", наводи се у делу саопштења компаније.

Из Министарства за заштиту животне средине, тврде, да је инспекција неколико пута излазила на терен, како би се утврдило стање у Радинцу.

"Нови филтери се купују, нове се ствари мењају, занављају, тако да се техника унапређује у том смислу заштите животне средине. Треба само да будемо стрпљиви, и да дозволимо да се цео инвестициони процесс заврши, и то ће сигурно бити све како треба. Наши инспектори су врло активни када је Железара у питању, често иду и у редовне и у вандредне контроле, и све што утврде на терену, даје им се налог и рок за отклањане проблема", истакла је Јелена Танасковић, државна секретарка у Министарству за заштиту животне средине.

Мерна станица за загађење ваздуха у Радинцу, показала је да су у 2020 години, 148 дана, концентрације пм 10 честица, биле изнад граничних вредности, што је Радинац чинило најзагађенијим у Србији. Законска регулатива каже, да максимално 35 дана годишње може бити прекорачена гранична вредност. 

среда, 15. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара