Читај ми!

Узелац за РТС: За време празника направити план за целу годину, не мора тачно у динар

Јануар је традиционално финансијски најтежи месец за грађане Србије. Уредник сајта "Каматица" Душан Узелац рекао је за РТС да је најтежи део у финансијама суочавање са својом рачуницом јер је гурамо од себе. Баш за време када се одмарамо више, као у јануару, требало би направити финансијски план. Такође саветује да се уздржимо од потрошње на ствари које нам стварно не чине живот.

Јануар је добар период за стављање финансијског прста на чело.

Ту су куповина новогодишњих поклона, дочек Нове године, обележавање Божића, следи на крају Српска нова година. 

Када говоримо о празницима у јануару, чињеница је да трошимо више него што имамо. 

Уредник сајта Каматица Душан Узелац је рекао, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да у овом периоду не каснимо са плаћањем рата за кредит.

"Тај ниво одговорности и даље функционише и то је оно што је добро. Друге ствари пате због, рецимо, неких задужења и рата, али кашњење код нас није тако учестало као у другим земљама", рекао је Узелац.

Ни кредит није погрешан

Многи грађани посежу за чековима и кредитним картицама да би покрили трошкове

Узелац сматра да ниједан начин није погрешан, чак ни кредит није погрешан. Погрешно је да радите активности које имају цену, а ви заправо плаћате  ваше дисциплиновање кроз камату коју банка узме. Они вам наплате оно што бисте сами могли да организујете.

"Све то је потрошња новца унапред, значи, све је то новац који трошимо, а нисмо зарадили, али обећавамо да ћемо тај новац вратити. И то је тај циклус код задужења. Ако бисмо га разумели, могли бисмо да га савладамо и да трошимо уназад, да некако организујемо потрошњу, да увек трошимо наш новац, а не новац који има цену те потрошње, односно камату приликом задужења", објашњава Узелац.

Како лакше пребродити овај период

Јануар је добар месец баш због тог неког психолошког рестарта, напомиње уредник сајта Каматица. "И то је оно што ја саветујем свима – да баш у ово време одмора, када нема неке претеране пословне активности, људи су код куће, или се мање ради, да се искористи тај моменат да се постави план за целу годину, то не мора бити план тачан у динар", указује Узелац.

Додаје у прилог томе да сви знамо када је коме рођендан, када су које прославе у кући и када је регистрација аутомобила, слава – а у децембру се појачано троши.

Суочити се са својом рачуницом

ожемо да претпоставимо ударне потрошачке месеце, можемо да дефинишемо када ће нам требати мање, када више и да видимо са колико новца располажемо. То је оно што је најтежи део у финансијама – суочити се са својом рачуницом, сви је некако гурамо од себе јер нам је нелагодно да видимо једно и друго", подвукао је Узелац.

У том случају, како наводи Узелац, сазнали бисмо колико немамо и колико не умемо да функционишемо с новцем и то није ништа погрешно.

"Мало ко то разуме, никад нас на овим просторима нису томе учили, али није то ништа страшно. Проста је математика, само треба мало воље да се суочимо с тим. Нису пријатни моменти, морате нешто да ставите по страни у смислу потрошње, али је управо то оно што вас чини финансијски јачим – да изаберете на шта ћете потрошити, а на шта нећете", истакао је он.

Управљање финансијама психолошка игра

Јануар је месец када би то требало да се уради. "Испред нас је цела година. Управо је то најмања математика и економија. Ту нема превише мудрости. Више је емотивни моменат и снага, односно уздржавање од потрошње на ствари које нам стварно не чине живот. И то је оно што је свакоме од нас битно да сагледамо, на шта нам није проблем да дамо новац, на шта нам је мање проблем, а на шта шта би могли и да ставимо по страни", наводи Узелац. 

И ту ће се у ствари догодити оно што бисмо назвали Светим гралом – управљање финансијама.

"Ви одлучујете, они који вам продају нешто не одлучују уместо вас, јер да је до њих, они би вам нон-стоп празнили џепове", закључио је Душан Узелац.

недеља, 21. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару