Читај ми!

Штедња струје постала трајни приоритет – који су нови стандарди за домаћинства

Енергетска криза 2022. била је опомена за цео свет, а посебно за Европу која зависи од увоза. Протекла година, поред енергетског опоравка, установила је и нове стандарде за домаћинства. Штедња је трајни приоритет.

У већини зeмaља Европске уније и домаћинства струју уговарaју на слободном тржишту. Због прескупе енергије коју је донела енергeтска криза, финске породице све више склапају нове, повољније уговоре који им омогућавају коришћење струје када је најјефтинија на тржишту, a то сигнализира апликација на паметном телефону.

На овакав уговор претплаћено је већ 15 посто финских домаћинства. Прилагођавањем потрошње кажу, мењу навике које им не само штеде у новчанику већ коришћењем обновљиве енергије чувају и животну средину.

"Некада смо имали електране на гас или угаљ које смо покретали по потреби да бисмо обезбедили струју када су Финци то желели, сада производњу са ветротурбинама или соларним панелима не можемо толико да контролишемо. Ово је начин да се прилагодимо", рекао је Ливо Вехвиленен, економиста Универзитета Алто.

"Ако узмете стандардни уговор пре годину дана, фиксна цена је била 17 до 20 центи по киловату. А током године сам у просеку плаћао девет центи по киловату", навео је Јане Капилехто, стручњак за енергетику.

Стручњаци: И мала потрошња доноси велике уштеде

И домаћинства у Србији увелико мењају навике. Октобарски рачун за струју успело је да смањи више од половине домаћинства и то 20 до 40 посто. Стручњаци саветују – и мала рационална потрошња доноси велике уштеде.

"Не треба бојлер да држимо укључен целог дана. Треба да га држимо ноћу када је по тарифном систему енергија 4 пута јефтинија. Ако нам затреба додатно онда треба да загрејемо воду непосредно пре коришћења а не да се она хлади и догрева буквално бацајући енергију. Ево један необичан савет за све наше грађане. Они који пуше у својим становима, троше дупло више топлотне енергије од оних који не пуше. Ако сте пушачи изађите на терасу немојте у просторијама које загревате јер ћете их проверавати вишеструко више и потрошити двоструко више топлотне енергије", рекао је Слободан Ружић, консултант УСАИД-а на пројекту "Боља енергија".

Управо и циљ "новог дизајна тржишта електричне енергије" који припрема Европска унија јесте да се обезбеди сигурност снабдвања по дугорочним уговорима и прихватљивим ценама.

петак, 19. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару