Читај ми!

Топ пет ситуација у којим је вашем тинејџеру потребан новац

Да ли сте знали да свега 15 одсто тинејџера у Европи има основна знања о управљању финансијама, а чак 22 одсто њих не препознаје основне финансијске концепте? Иако њихови родитељи сматрају да је за усвајање ових знања још рано, тинејџерско доба је идеално за подстицање одговорног финансијског понашања које је предуслов за сигурнију и независну будућност. Како су нове генерације знатно више окренуте дигитализацији и бесконтактном начину плаћања, крените са њима у процес учења о располагању новцем кроз употребу картице, али и кеш када је то потребно.

У томе ће вам помоћи ОТП банка, промотер финансијске писмености међу овом генерацијом, јер је прва на нашем тржишту понудила картицу за тинејџере – ОТП Мастеркард Јуниор.

Реч је о изузетно практичној картици, уз чију помоћ дете може самостално да води трошкове и реализује плаћања као што су џепарац, ужина, књижара, куповине током боравка на екскурзији, али и онлине плаћања и подизање новца са банкомата.

Тинејџерима даје финансијску аутономију, али такође пружа и меру контроле потрошње средстава њиховим родитељима који преко апликације имају транспарентан увид како користе картицу. Родитељи могу да подешавају дневни лимит потрошње и да дефинишу износе за подизање новца на банкомату, као и за плаћање на Интернету или ПОС терминалима.

Ево и неколико ситуација у којима ће је најчешће користити:

Поклони за рођендане пријатељима и прве куповине без родитеља

Управо у тинејџерском добу деца обављају своје прве куповине без родитеља.

Интересантно је да се у све већој мери одлучују за онлине опцију одабира производа и плаћања, било да је реч о комаду одеће, патикама, књигама, видео игри.

У таквим ситуацијама, потребна им је картица, али и знање о савесном трошењу новца.

Екскурзије, летовања и зимовања са школом

Једнодневна или вишедневна путовања тинејџера са другарима из школе су идеална прилика да науче како да суму новца, која је нешто већа него иначе, распореде тако да им буде довољна до повратка кући.

При обиласку нових места, поред плаћених обиласка туристичких атракција, желе да потроше новац и на многе друге ствари, па је зато битно да науче да одређују приоритете.

Одласци у биоскопе

Нови филм о омиљеном супер јунаку готово да подразумева одлазак у биоскоп са другарима.

Уколико одредите свом детету буџет у ове сврхе на месечном нивоу, научиће како да распореди та средства.

Рецимо, да ли ће радије да оде у биоскоп више пута тог месеца или једном уз трошкове на кокице, грицкалице, слаткише и сок.

Безбедан повратак кући после првих излазака у град

Тинејџери најчешће већ у средњој школи одлазе у прве изласке како би се дружили, склапали нова пријатељства, стекли нова искуства.

У овом случају, они треба да процене колико новца да потроше, а да им остане довољно за повратак кући.

Непредвиђени трошкови

Чак и тинејџери могу да се сусретну са непредвиђеним трошковима.

Рецимо, куповина школског прибора, непланиран превоз таксијем, квар на телефону или компјутеру, и слично.

Зато је битно да науче да новац за овакве ситуације остављају са стране док не буде потребан.

Важно је да знате да картицу ОТП Мастеркард Јуниор за своје дете могу да отворе сви родитељи и законски старатељи који желе да постану клијенти ОТП банке, као и они који већ имају отворен рачун у овој банци, а захтев за посебну картицу могу да поднесу за чак четири детета појединачно.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара