Читај ми!

Њива као инвестиција - за 4,5 хектара у Чортановцима траже око 270.000 eвра

Пољопривредно земљиште у Србији је све скупље. Највишу цену достижу парцеле уз ауто-пут, у близини града или туристичког места. Добро информисани земљиште купују, на пример, на траси будућег пута да би га потом скупље препродали. Највише је купаца за готовину.

У чачанском крају, у Соколићима, земља по ару, у зависности од класе, иде и до 200 евра, а цену највише одређује локација.

"Сад кад се појави неки плацић, нестане у дану. А све га више траже, а нема за продају. Тешко се људи одлучују да продају своју дедовину“, каже Радивоје Домановић из Соколићи код Чачка.

Обрадивих површина је све мање, тражња је велика, те земљишту због тога и скаче цена.

"Знамо да када се иде ка Београду од Новог Сада, тамо је неких 20 до 30 километара, све уз асфалт претворено у грађевинско земљиште и то су првокласне земље око Инђије, Пазове и Бешке“, каже Миле Зарин, пољопривредник из Јаше Томића.

Слободан Јованов, члан Градског већа за пољопривреду из Вршца, каже да се код њих због ветрењача тржишне цене знатно разликују од  пољопривредног земљишта, односно земљишта које се користи за пољопривредну производњу.

Ту је, како каже, цена  и од пет до шест пута већа од тржишне.

Тако, на пример, на једном сајту за продају некретнина, за парцелу у Чортановцима од око 4,5 хектара, и то четврте класе земљишта, цена је око 270.000 евра.

Странцима дозвољено да купују пољопривредно земљиште

Од пре шест година, Законом је дозвољено и странцима да купују пољопривредно земљиште у Србији.

"Сама чињеница да је Војводина насељена војвођанским Мађарима са двојним држављанством, где њихова матична земља Мађарска стимулише и куповину пољопривредног земљишта одређеним субвенцијама, повећало је и потражњу за војвођанским равницама“, каже Мирјана Јанић из агенције "Солис" из Новог Сада.

Најпожељније су, каже, парцеле веће од 10 и 20 хектара, уобичајене бачке земље друге и треће класе, за коју продавци очекују да могу да добију 13.000 до 15.000 евра.

Инвеститорима занимљива земљишта надомак стамбених насеља

Потражња је и за јефтиним пољопривредним земљиштем које, пренаменом, постаје грађевинско – инвеститорима су посебно занимљива земљишта надомак стамбених насеља.

"Они који су имали информацију да ће доћи до преименовања земљишта са пољопривреног у грађевинско, они су у предности јер су куповали ту земљу по нижим ценама“, каже Данијела Нишавић са сајта "Плодна земља".

Некада је то коштало неколико стотина евра за хектар, а сада се такве оранице продају и на десетине хиљада евра.

Стручњаци подсећају да пољопривредно земљиште треба чувати. Државе широм Европе и света третирају оранице као национални ресурс, па су неке од њих увеле строга ограничења и забрану продаје парцела странцима.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара