Читај ми!

Аранжман Србије са ММФ-ом прешао у аранжман из предострожности једну ревизију раније

Одбор извршних директора ММФ-а донео је одлуку о успешном завршетку другог разматрања резултата економског програма Србије који је подржан стендбај аранжманом, објавила је Народна банка Србије и навела да су одлични резултати омогућили да се стендбај аранжман наше земље третира као аранжман из предострожности једну ревизију раније.

Позитивна оцена Одбора извршних директора ММФ-а о оствареним резултатима омогућује повлачење средстава у износу од око 400 милиона евра (316,53 милиона специјалних права вучења), саопштила је НБС.

С обзиром на акумулирање знатног износа резерви, креирање фискалног простора и одрживо финансирање платног биланса, аранжман ће се у преосталом периоду третирати као аранжман из предострожности (то јест без намере да се средства користе осим у случају платнобилансних потреба земље), што је једну ревизију раније него што се очекивало приликом одобрења аранжмана, наводи НБС.

Одбор извршних директора ММФ-а одобрио је Србији 19. децембра 2022. стендбај аранжман у износу од око 2,4 милијарде евра (1,89 милијарди специјалних права вучења, односно 290 одсто квоте наше земље у ММФ-у), у трајању од 24 месеца.

"Чињеница да је одлука и овог пута донета без одржавања формалног састанка Одбора, што је могуће само ако се процени да земља има добре економске политике, а тиме и добре макроекономске резултате, додатна је потврда да је Србија на одличном путу раста", истакла је гувернерка НБС Јоргованка Табаковић.

Одбор директора ММФ закључује да макроекономски резултати Србије у оквиру договореног програма остају јаки, уз опоравак раста, текућу дезинфлацију, смањење дефицита текућег рачуна и рекордно високе девизне резерве.

Планирани фискални дефицит за 2024. годину додатно је смањен у односу на 2023. годину, а истовремено даје простор за потребне капиталне инвестиције.

У прилог добрим оценама, ММФ и овога пута оцењује да Република Србија
успешно спроводи договорени економски програм.

Актуелни стендбај аранжман представља подршку за даље спровођење структурних реформи, с фокусом на сектор енергетике.

Договорени економски програм има за циљ очување макроекономске и финансијске стабилности, јачање отпорности привреде на енергетску кризу и подстицање високог, еколошког, инклузивног и одрживог раста у средњем року спровођењем свеобухватних структурних реформи.

Мали: Макроекономски показатељи задовољавајући

Министар финансија Синиша Мали истакао је да су наше јавне финансије јаке и стабилне, да су сви наши макроекономски показатељи на задовољавајућем нивоу и да је тако привредни раст у трећем кварталу ове године износио 3,6 одсто БДП-а.

Навео је, такође, да је јавни дуг Србије на нивоу од 52 одсто, незапосленост на рекордно ниском нивоу од девет одсто, а број запослених на рекордно високом нивоу од 2,36 милиона.

"Такође, на рачуну државе имамо око 500 милијарди динара, а ове године очекујемо и рекордан прилив страних директних инвестиција у износу од око 4,5 милијарди евра. Оно што је веома важно јесте и да се инфлација од априла налази на силазној путањи и да су бруто девизне резерве на крају новембра износиле чак 24,16 милијарди евра", додао је Мали.

Министар је нагласио да се није одустало ни од једног капиталног пројекта, те да се широм Србије ради на изградњи или обнови ауто-путева, брзих саобраћајница, пруга, школа, домова здравља, болница, клиничких центара, да се улаже више него икада у заштиту животне средине, пољопривреду, културу и спорт.

Нагласио је и да држава константно ради на побољшању животног стандарда грађана, те да тако од 1. јануара 2024. године, следи повећање пензија од 14,8 одсто, повећање плата у јавном сектору од 10 одсто и повећање минималне зараде од 17,8 одсто.

"Тиме ћемо стићи до просечне пензије од 390 евра у јануару наредне године и минималне зараде која ће први пут прећи 400 евра. Такође, очекујемо да ће просечна плата у децембру ове године износити око 840 евра", рекао је Мали.

Он је нагласио и да се наставља са свеобухватним реформама у Србији и побољшањем привредног амбијента у нашој земљи.

Мисија ММФ-а је крајем октобра боравила у двонедељној посети Београду поводом друге ревизије стенд-бај аранжмана.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво