Читај ми!

Када ће први модели електричне "панде" изаћи из погона у Крагујевцу

Следеће године у Крагујевцу би требало да почне производња електричне "фијат панде". Иако нема званичних потврда из компаније "Стелантис", у фабрици увелико припремају производне погоне за нови модел.

Нешто више од годину и по од када је последњи "фијат 500Л" сишао са производне траке у Крагујевцу, у јавности се све чешће говори о новом моделу који ће се производити у Шумадији. У фабрику је стигла и нова опрема.

"Очекујем да у предвиђеном року до октобра идуће године све то буде на месту и да кренемо у серијску производњу и да ће сви запослени, и наше колеге и колегинице који су у иностранству ће се вратити и нови који буду примљени, бити радно ангажовани", каже Саша Ђорђевић, председник Самосталног синдиката ФЦА.

Примљено је и неколико десетина нових радника који ће управљати роботима. Већа запошљавања се очекују почетком 2024. Ипак, предвиђа се да ће бити ангажован знатно мањи број радника него у производњи претходног модела.

"Сада тренутно имамо ангажовано 500 радника. Тај број ће се увећати. У сваком случају ће бити нешто мањи број радника него код класичних аутомобила", додаје Ђорђевић.

Нема потврде информације о новом моделу

Италијански и француски медији први су објавили да ће се у Србији производити електрична "панда" на платформи "ситроена Ц3". За Кристијана Бена, новинара Коријере Торина, нема дилеме да "Стелантис" озбиљно рачуна на Крагујевац када је реч о производњи "панде".

"У јулу је био састанак са ланцем снабдевача у Крагујевцу. Његово кодно име је 'смарт вејб аутомобил'. То је практично нова 'панда'. Информација је незванична, али како ми је речено производња нове 'панде' почеће у априлу у Крагујевцу", објашњава Бена.

Информације о новом моделу у "Стелантису" нико није спреман да потврди. Кажу да нови модел неће бити представљен све док не сиђе са производне траке.

"Из 'Стелантиса' су нам рекли да још није званично издато обавештење за јавност о томе где ће се производити нова електрична 'панда', чија би цена требало да буде око 20.000 евра. Незванично су нам рекли да Мароко није опција, како се у јавности причало, али да је Србија једна од могућности", каже Сања Лучић, дописница РТС-а из Италије.

"Стелантис" под притиском италијанске владе да повећа производњу у Италији

Упућени кажу да је "Стелантис" већ дуже под притиском италијанске владе да повећа производњу аутомобила у Италији.

"Многи италијански политичари су апеловали на 'Стелантис' да производи нови модел 'панде' у Италији. Мислим да се нешто може променити, али не у великој мери. Један од снабдевача са којим сам разговарао је већ почео да шаље компоненте у Србију", наглашава Бена.

Нови модел је део "Стелантисове" стратегије чији је план да компанија до 2030. производи најмање 75 нових модела електричних возила. Очекује се да нова "панда" постане популарна из више разлога, пре свега захваљујући повољној цени.

четвртак, 16. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара