Читај ми!

Завршавају се радови на гасном интерконектору, уговор о снабдевању биће потписан и са Азербејџаном

Европска унија је енергетску кризу пребродила захваљујући благој зими. Течним гасом замењују зависност од Русије, а све земље рачунају на више гаса из Азербејџана. До краја године и Србија добија алтернативу у снабдевању – интерконектор Ниш-Софија.

Србија наредних дана завршава све радове на деоници гасног интерконектора са Бугарском, од Ниша до Димитровграда. Следи испитивање да би гасовод прорадио до краја године. Уговор о снабдевању гасом из Азербејџана током новембра биће потписан. 

"Његовим завршетком, Србија ће добити још један извор гаса и диверзификоваће своје изворе. Моћи ћемо по први пут да рачунамо, осим извора руског гаса који је за нас стабилан и важан, и на гасовод преко Бугарске – да се повежемо са гасоводима ТАП и ТАНАП и дођемо до гаса из Азербејџана, али и из Грчке из ЛНГ терминала", каже министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић.

Румунија најављује већи извоз

Тржиште ЕУ све више рачуна и на Румунију која, из своје производње и захваљујући новом налазишту, најављује вишеструко повећање извоза гаса.

"Треће смо тржиште гаса у свету. Земља смо која је имала прву гасну компресорску и мерну станицу, први резервоар за складиштење гаса, као и прва земља која експлоатише црноморски гас. Румунија ће бити најважнији произвођач гаса у Европи од 2027. године", поручује министар енергетике Румуније Себастијан Бурдужа. 

Главни доток руског гаса Северним током у Немачку прошле године је обустављен, а транзит преко Украјине тече по уговору који истиче крајем идуће године.

Иако тим гасоводом стижу смањене количине, неке чланице ЕУ, а посебно Аустрија, нису опуштене јер је украјински "Нафтогас" најaвио да неће продужити уговор са "Гаспромом".

Гасне алтернативе

И поред упозорења Брисела да се нађе алтернатива руском гасу и транспорту украјинским гасоводом, Аустрија већ тражи могућности да тај правац снабдевања још задржи.

"Физички, гасовод је још увек доступан, што значи да гас може да тече само са другим уговорним партнерима. Ако сада дође учесник на европском тржишту и каже да би желео да резервише гасовод за транспорт, онда нема директног уговарања између 'Нафтогаса' и 'Гаспрома'. Нови услови су испуњени", каже директор аустријског гасног регулатора "Е-Контрол" Алфонс Хабер.

Пре рата у Украјини, две трећине свог извоза гаса Русија је испоручивала европским земљама, а сада је тај удео око десет одсто.

И док Москва испоруке преусмерава на азијско тржиште, Брисел се сада ослања на повећани доток из Норвешке и амерички и катарски течни гас.

Уговорен је већи увоз из Азербејџана од 2027. године. Треба, међутим, имати у виду и да руски гас није на листи санкција ЕУ.

недеља, 23. јун 2024.
25° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару