Читај ми!

Енергетски санирано око 20.000 домаћинстава, ко може да постане купац произвођач

У претходне три године спроведена су и реализована три јавна позива у оквиру којих је енергетски санирано око 20.000 домаћинстава, а укупан износ субвенција износи 2,66 милијарди динара, каже за РТС Маја Вукадиновић из Министарства енергетике и рударства.

Без обзира на енергенте које користите да би угрејали дом, ефикасност зависи од неколико фактора и није реткост да се рачуни за два стана исте величине који се налазе на истој локацији, разликују за неколико хиљада динара.

Маја Вукадиновић, помоћница министра рударства и енергетике за енергетску ефикасност и климатске промене рекла је, гостујући у Јутарњем програму, да са аспекта енергетске ефикасности релаизација мера доприоси бољим енергетским перформансама домаћинства.

"У претходне три године, почев од 2021. спровели смо и реализовали три јавна позива у оквиру којих је енергетски санирано око 20.000 домаћинстава, а укупан износ субвенција које је Министарство у сарадњи са локалним самоуправама обезбедило за те намене износи 2,66 милијарди динара", рекла је Вукадиновићева.

Важна промена свести код људи

Гопворећи о промени свести људи, Вукадиновићева каже да је свест важна компонента и Министарство континуирано ради на подизању свести и образовању људи о начинима на које могу ефикасно да користе енергију у својим домовима и радним просторима.

Према њеним речима, нека истраживања показују да је најјаснија порука која допире до грађана финансијиски бенефит који могу остварити реализацијом мера енергетске ефикасности.

"Тако да континуирано споровдимо различите кампање на ту тему, неке од њих су саставни део пројеката које реализујемо у сарадњи са међународним институцијама, а значајне су и кампање о уштеди електричне енергије које су се односиле на претходну грејну сезону", истакла је Вукадиновићева.

Највише резултата остварују се тамо где грађани виде бенефит тако што се подстичу да мање троше и буду награђени нижим рачунима.

Колико је грађана се одлучило да променми столатију

Вукадиновићева каже да свакодневно прикупљају податке са терена и до сада је у више од 40 процената јединица локалних самоуправа објављен јавни позив за грађане након чега ће бити потписани тројни уговори између грађана, извођача радова и локалне самоуправе.

"Подаци од претходних година показују да је више од 80 одсто грађана реализовало меру замене столарије, следи изолација и котлови, али повећана је заинтересовнаост за уградњу соларних колектора за производњу потрошне топле воде као и соларних панела за производњу електричне енергије за сопствене потребе чиме се стиче статус купца произвођалча", напомиње Вукадиновићева.

Указује да укупан број купаца произвођача, укључујући грађане и привреду, премашује 2.500, од чега више од 1.600 чине домаћинства и на овај начин се промовише употреба чистих извора енергије.

Ко се до сада није пријавио

Ове године у реализацији пројекта, који је у току, закључили смо 20. јула уговоре са 131 јединицом локалне самоуправе што обухвата око 82 одсто становништва Србије, напомиње она.

"Имајући у виду да је то пројекат који ће трајати наредних пет година, верујем да ће сви грађани који буду заинтересовани моћи да остваре ове мере. Чак и у случају веће заинтересованости, трајање тог програма није ограничено на ову јесен", додаје Вукадиновићева.

На основу претходних позива којих је било три, 20.000 домаћинстава је енергетски санирало своја домаћинства, а кроз овај пројекат у наредних пет година процена је да ће то бити око 50.000 домаћинстава, закључила је Вукадиновићева.

уторак, 21. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара