Штарк арена између високих рачуна, дугова и прихода – како се пуни каса највеће хале на Балкану

Београдска арена отворена је пре двадесет година. У Арени је све велико, па су и рачуни високи. Само струја месечно кошта око 800.000 евра. После две деценије на ред су дошле и озбиљне поправке крова, водоводних инсталација, климе. Како се пуни каса највеће хале на Балкану.

У Штарк арени мајстори само што су скинули Партизанов паркет, а већ постављају други. Кошаркаши Црвене звезде 5. октобра играју прву утакмицу у новој сезони Евролиге против француског Асвела.

Подлога остаје до 8. октобра, пошто Звезда игра и утакмицу у Аба лиги. У најпосећенијој Арени у Европи тешко је добити слободан термин, јер је заузета чак три стотине дана у години.

То не значи да је сваког дана овде неки догађај, јер за сваки треба обавити припреме. Чудно звучи, али највећи приход Арена не остварује од концерата већ од издавања ложа, због којих је каса богатија за чак два милиона евра годишње.

"Да направите десет концерата једном месечно, што је јако тешко, то вам донесе 350.000 евра. Не можемо да направимо десет концерата, можемо три до четири. Имате спортске догађаје, који могу да вам донесу 300.000 до 400.000 евра", каже Горан Грбовић, директор Штарк арене.

Корона, дугови и приходи

Због короне, Арена је 13 месеци била болница, а када су догађаји и почели да се организују, бар још пола године, због епидемијских прописа, посета је била преполовљена. Само тада Арена је бележила губитак од два милиона евра.

Томе треба додати и дугове који су остали још од изградње овог велелепног објекта са скоро 20.000 седишта. План је да се ти дугови коначно отплате за годину дана, а после тога, Арена ће радити само да би остварила приход.

"Повратком спорта, успели смо да издамо све ложе. То доноси приход јако близу трошка који Арена прави током године. Уз концерте и спорт, успевамо то да надокадимо и да уз репрограм враћамо дугове", истиче Грбовић.

Високи трошкови и велики планови

У Арени ће се овог месеца одржати двадесет догађаја, исто толико у новембру, па и у децембру. После тога биће мање посла, али трошкови се неће смањити – јер је у Арени све велико, па су и рачуни високи.

Само струја месечно кошта око 800.000 евра, плус грејање, одржавање објекта, обезбеђење. Питање је колико тек коштају и уништене столице после утакмице, прављене специјално за Арену у Америци.

И планови су велики, јер су овом објекту, отвореном 2003. године, већ потребне озбиљне поправке крова, водоводних инсталација, климе.

Направљен је и план иновација. Прво ће бити постављена два лед екрана на фасади ка ауто-путу. Арена само издаје простор, али не продаје карте.

Годишње се дистрибуирају чак два милиона карата, а чак и проценат од тога био би додатна зарада која би се лако потрошила за уређење.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара