Читај ми!

Струја од 1. новембра скупља за осам одсто

Савет Агенције за енергетику дао је сагласност на повећање цене струје од 1. новембра за осам одсто, сазнаје РТС. Министарка енергетике саопштила је да ће и ове године грађани моћи да смање рачуне тако што ће мање потрошити струју него у истом обрачунском периоду прошле године.

Киловат-сат струје за домаћинства и мале купце биће 10,26 динара, са ПДВ-ом 14,29 динара.

Струја је претходно поскупела 1. маја.

Како што мање осетити поскупљење струје

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић саопштила је данас да је Влада Србије усвојила препоруку да "Електропривреда Србије“ и предстојеће зиме обрачунава грађанима попусте од 20 до 40 одсто за рационалну потрошњу електричне енергије.

"Сви грађани који буду смањили потрошњу за више од пет одсто у односу на исти месец у претходне две године добиће умањене рачуне за струју за 20 до 40 одсто наредних шест месеци. Ове године смо највиши праг умањења рачуна за рационалну потрошњу увећали са 30 на 40 одсто, а додатно ћемо подстицати да се део потрошње пресели у тзв. нижу тарифу, односно ноћу, како бисмо подстакли грађане да енергију више троше у периоду кад је она најјефтинија”, рекла је Ђедовић Хандановићева.

Попусти ће важити почев од октобарских рачуна 2023, закључно са рачуном за март 2024.

Како до највећег попуста

За уштеде енергије од 5 до 15 одсто обрачунава се попуст од 20 одсто, а за потрошњу од 15 до 20 одсто попуст је 25 одсто.

Грађани који смање потрошњу струје између 20 и 25 одсто, моћи ће да рачунају на попуст од 30 одсто, док ће они који уштеде између 25 и 30 одсто енергије остварити попуст од 35 одсто. Највећи попуст од 40 одсто имаће домаћинства која потрошњу електричне енергије смање за више од 30 одсто.

Такође, домаћинствима ће се обрачунавати попуст од пет одсто уколико учешће ниже тарифе у месечном обрачуну увећају за најмање пет одсто у односу на учешће ниже тарифе у обрачуну за исти месец претходне године.

Важно је да домаћинство оствари уштеду или у односу на исти месец претходне године или на исти месец 2021. године, како би се попусти обрачунали на рачуну.

Услов за одобравање попуста је да купци имају потрошњу у обрачунском периоду.

За претходну грејну сезону, на препоруку Владе „Електропривреда Србије“ домаћинствима која су смањила потрошњу електричне енергије обрачунавала је попусте од 15 до 30 одсто на месечни рачун у периоду од 1. октобра 2022. до 31. марта 2023. године, и у том периоду попуст на рачун остваривало је између 36 и 45 одсто купаца месечно.

среда, 28. фебруар 2024.
11° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво