Читај ми!

Гојковићева отворила Инвестициони форум "Једна Кина, једна Србија"

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић, која предводи државну делегацију на 23. Међународном сајму инвестиција и трговине ЦИФИТ, отворила је Инвестициони форум "Једна Кина, једна Србија“. Поручила је да Србија у Сјамену представља нове пројекте на пољу иновативних система, јер жели да подели главна постигнућа остварена претходних година, посебно у вези са новим технологијама и економији заснованој на знању.

Маја Гојковић је истакла да Србија остаје посвећена даљем развоју економске сарадње с Кином и додатном јачању пријатељских и изузетно развијених билатералних веза.

Указала је да Форум потврђује важну улогу Кине као кључног светског актера у сфери инвестирања, да пружа изванредне могућности домаћој и иностраној пословној заједници да сагледа инвестиционо окружење у Кини и бројним другим земљама, као што је Србија.

Наглашавајући да се Србија сада развија ослањајући се на свој успех у информационим и комуникационим технологијама, успостављајући се као нови "биоекономски хаб" или чвориште Европе, Гојковић је напоменула да смо управо у Сјамену 2019. године најавили наше планове за усвајање Стратегије за развој вештачке интелигенције.

"Србија је постала прва земља у региону југоисточне Европе која је усвојила ову стратегију и касније, 2021. године основала Институт за суперкомпјутере. Србија је стратешки добро утемељила свој развој на модерним технологијама, где је развој вештачке интелигенције један од приоритета наше Владе“, рекла је истакла је потпредседница Владе.

Четири стуба концепта изложбе Србије

Указала је да је на овогодишњем сајму први стуб концепта изложбе Србије представљање пројекта – Експо 2027 Београд, да се под темом "Играј за човечанство – спорт и музика за све“ Београд спрема да дочека милионе посетилаца из свих крајева света.

"Ово изванредно постигнуће обележава нову епоху за Београд и нашу земљу, која је већ почела темељне припреме како бисмо приказали иновативни дух, културно наслеђе и визију трансформације на глобалној сцени. Ова победа је не само завештање могућностима Београда, већ и непоколебивој одлучности и колективном залагању српског народа", нагласила је Гојковић.

Министарка је рекла да је други стуб пројeкат БИО4 Кампус, јединствени мултидисциплинарни комплекс за истраживање и развој науке са фокусом на четири теме - биотехнологију, биомедицину, биоинформатику и биодиверзитет, са плановима да буде дом за научне установе и факултете.

Трећи стуб је будућа Иновациона четврт као трећа фаза изградње постојећих врхунских објеката Дата центра у Крагујевцу, док је четврти стуб представљање пројекта који се реализује у сарадњи са УНДП- стварање инвестиционе мапе Србије, која обезбеђује информације о потенцијалним инвестицијама приватног сектора фокусираним на Циљеве одрживог развоја.

Нагласила је да је направљен важан корак у даљем јачању сарадње путем потписивања два меморандума о разумевању између Србије и компаније "Зиђин".

У делегацији Србије која борави у НР Кини на 23. Међународном сајму инвестиција и трговине ЦИФИТ су и министарке рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић, науке и технолошког развоја Јелена Беговић, као и министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић.

четвртак, 22. фебруар 2024.
6° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво