Читај ми!

Изградња националног стадиона и најава "Експа 2027" већ подижу цене некретнина у Сурчину

Много тога утиче и на цену земљишта, која је у последњих неколико година свуда у престоници вишеструко виша, на неким локацијама и до десет пута. Како ће се у Сурчину тек градити због изложбе "Експо 2027", то ће утицати на цене плацева и живот становника тог дела Београда.

Иако је изградња националног стадиона, инфраструктуре, објеката сајма и 1.500 станова за потребе одржавања изложбе "Експо 2027" у фази припрема, тржиште некретина је већ реаговало и цене су знатно порасле на већем делу општине Сурчин.

"Кућа која је за становање, са неким малим преправкама, нема испод 70.000. Доскора је била 20.000 или 30.000 највише. Таквих кућа у Бољевцима тренутно има око 14", каже један становник Сурчина.

Време ће показати колико су очекивања продаваца реална јер познаваoци кажу да пуни ефекти ових улагања тек следе.

"Наши људи искористе сваку ситуацију да би подигли цене, али ћемо видети када ће те цене које су подигли моћи да се реализују", истиче агент за некретнине Ненад Ђорђевић.

Његов колега Недељко Малиновић потврђује да су цене значајно порасле. "Могли сте да купите највише до 1.000 евра по ару, а сада је већ то отишло и до 3.000 до 4.000 по ару јер људи узимају док још могу понешто да нађу, али зависи све и од планова и инфраструктуре колика је опремљеност земљишта", наглашава Малиновић.

Земљиште дуж новоизграђене обилазнице и локације где ће бити организован "Експо 2027" добрим делом су у власништву државе, а плацеви у приватном власништву и постају све интересантнији за инвестирање.

"Морам да кажем да су цене у свим нашим местима, без обзира на то да ли су ближе ауто-путу или центру, драстично скочиле, а у Сурчину цене већ постижу цене са ексклузивних локација у Београду", истиче председник Општине Сурчин Стеван Шуша.

Станове за потребе изложбе држава ће понудити на тендеру

Од тога колико будемо успешни у презентовању "Експа 2027", зависи колико ће страних инвеститора доћи.

"Експо ће утицати на промоцију нашег тржишта некретнина у иностранству и на средњи рок, ако буде урађена добра кампања ван Србије, може да утиче на привлачење купаца и генерално улагача у некретнине из иностранства. То се десило у већини земаља у којима је организована изложба", објашњава Ђорђевић.

Станове који ће бити саграђени за потребе светске изложбе држава ће највероватније понудити на тендеру оним категоријама становништва које жели да подржи у решавању стамбеног питања.

Локација је најважнији критеријум за одређивање цене, а потом квалитет градње, инфраструктура и повезаност са другим деловима града.

Зато не чуди што је вредност некретнина дуж трасе будућег метроа, а нарочито у зонама будућих станица, почела да расте и пре него што су радови почели.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара