Читај ми!

У Сурчину се гради комплекс за EXPO, најважније питање је како објекте искористити после изложбе

Припреме за организацију специјализоване изложбе ЕXPO – чији је Београд домаћин од 15. маја до 15. августа 2027. године – увелико су у току. Пред организаторима је озбиљан задатак изградње потребне инфраструктуре, попут павиљона за земље учеснице и смештајних капацитета за учеснике, али и план одрживе искоришћености тих објеката по завршетку манифестације.

Непуна два месеца од када је потврђено да ће Београд бити домаћин специјализоване изложбе ЕXPO 2027. увелико се прави рачуница – колико се улаже, шта се добија. Од данас се за Србију све мери до 2027. године, каже председник државе и најављује улагања вредна 12 милијарди евра.

"Овде иде национални стадион, овде иде комерцијални садржај за који ћемо тражити помоћ свих наших стручних људи... Овде иду стамбене јединице, 1.500 станова које ћемо одмах после EXPO-a дати на тендер купцима. Овде иде део новог сајма и EXPO-a. И овде пролази железница", навео је председник Вучић.

На Сурчинском пољу где је планирано да се гради цео комплекс радови већ трају. Пројектанти, извођачи и градска управа добили су прецизне задатке и рокове.

"Наше београдске електране морају да направе једну велику енергану и за хлађење и за грејање. Наша дирекција ће направити канализациони водоводни истем до ове тачке.Трећа ствар је да ћемо до краја године усвојити на Скупштини града генерални план шинских система који је предуслов за изградњу пруге од центра, до аеродрома, стадиона и даље ка Обреновцу", каже београдски менаџер Мирослав Чучковић.

Проблем недостатак радника

Постављени циљеви су амбициозни, али нису неоствариви, кажу упућени.

"Има ту пуно проблема, тај финансијски је можда и најмањи, јесте да су камате доста високе и да је сада цена новца доста висока, али ми имамо овде проблем и око људских капацитета", указује економиста Иван Николић.

Професор Економског факултета. Горан Петковић истиче да треба привући спонзоре.

"Предстоји један озбиљан пројектно-извођачки део посла и маркетиншки део посла да се привуку средства, спонзори и комерцијални садржаји који ће суфинансирати део активности", објашњава Петковић.

Шта после EXPO-a

Изложба би могла да донесе милионе нових посетилаца, велике економске бенефите и нова радна места, али је искоришћеност инвестиција након што се EXPO заврши кључна за успех целог пројекта, кажу стручњаци.

"Ово улагање је осмишљено и мотивисано да се преко њега повећају инвестиције и подстакне привредна активност јер у овом тренутку индустрија није довољна да нас врати на више стопе раста које очекујемо“, каже економиста Иван Николић.

Иако се са разлогом највише говори о економским аспектима EXPO изложбе, организација оваквих догађаја доноси и друге користи.

"Нације се брендирају на овим изложбама и покушавају да подигну реноме и имиџ нације – земље као туристичке дестинације, дестинације за инвестирање", рекао је Горан Петковић.

Идејни творци пројекта, шпански архитектонски студио "Фенвик Ирибарен“ верују да ће манифестација у Београду бити "најодрживији EXPO у историји“ са највишим степеном искоришћености изграђених објеката након изложбе.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара