Читај ми!

Танасковић: Брескве ће бити уништене, нема опасности да ће се наћи на тржишту

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић изјавила је да нема бојазни да ће брескве враћене са хрватске границе због високог нивоа пестицида завршити на тржишту Србије.

Танасковић: Брескве ће бити уништене, нема опасности да ће се наћи на тржишту Танасковић: Брескве ће бити уништене, нема опасности да ће се наћи на тржишту

Јелена Танасковић је рекла да се тренутно раде испитивања и да анализе наше лабораторије још нису стигле.

"Ако се докаже да су пестициди у тој количини, сва количина тих бресака биће уништена", рекла је министарка за Танјуг.

Танасковићева је објаснила да се све оно што се произведе и продаје у Србији контролише у нашој земљи, док се оно што долази са стране контролише на самом граничном прелазу приликом увоза.

Она је додала и да се у Србији не ради контрола за сваку пошиљку воћа и поврћа које се извози, јер то процедурално ради инспекција земље у коју се увози.

"Тако и инспекција на нашим граничним прелазима ради контролу воћа и поврћа које улази у нашу земљу на пестициде и генерално на све материје које нису дозвољене и уколико није добро, ми ту пошиљку враћамо", објаснила је она.

Танасковићева је навела и податак да Србија на дневном нивоу са наших граничних прелаза враћа воће и поврће које долази из других земаља зато што има лоше анализе, односно повећану количину пестицида. Министарка је нагласила и да је воће у претходном периоду морало да буде више третирано како би опстало због климатских промена и појачаних падавина.

На сајту Европске комисије објављено је јуче да је на хрватској граници утврђен висок ниво пестицида "хлорпирифос" у пошиљци бресака која је стигла из Србије, па је товар враћен.

Медији су пренели и да су 7. јула са границе са Словенијом враћене брескве произведене такође у нашој земљи, и да је тада установљено да брескве садрже пестицид "хлорпирифос".

четвртак, 22. фебруар 2024.
6° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво