Читај ми!

Соларни панели, купци-произвођачи траже прецизно дефинисање рачуна за струју

Јасмина Радовановић из НАЛЕД-а изјавила је за РТС да грађани који сами производе струју из соларних панела, према њиховом истраживању, највише жале на компликован обрачун рачуна за струју, али да је Министарство финансија показало добро вољу да то промени.

Све је више грађана такозваних "прозјумера", купаца-произвођача, који сами производе струју из соларних панела. Према истраживању које је спровео НАЛЕД, главна замерка је неповољан начин обрачуна рачуна који добијају из ЕПС-а. 

НАЛЕД упознао је представнике Министарства енергетике, ЕПС-а и електродистрибуције са истраживањем и предочена су решења.

Јасмина Радовановић из НАЛЕД-а рекла је за РТС да је истраживање спроведено кроз широки консултативни процес који је подржао УСАИД, те да су имали тридесетак састанака са стејхолдерима, министарствима, представницима електродистрибуције, ЕПС-а, академске заједнице, као и са регистрованим и потенцијалним прозјумерима...

На шта се жале прозјумери

Радовановићева истиче да се регистровани прозјумери жале на компликовани поступак административног прикључења, као и одобравање њиховог захтева који у просеку траје четири месеца.

НАЛЕД, каже, предлаже да се спроведе свеобухватни поступак како би процедура била аутоматизована. "Прозјумери су се жалили на комплексни рачуни за струју, као и другачије обрачунавање дажбина. Већина је имала мотив да ставе соларне планеле како би смањила рачуне за струју", наводи Радовановићева.

Објашњава да су од 1. јануара ове године ступиле на снагу Измене закона о ПДВ-у, али да се дажбине ипак, попут накнада и акциза, и даље обрачунавају на укупно произведену енергију.

"Министарство финансије је показало добру вољу и у току су Измене закона о накнадама за коришћење јавних добара. Очекује се усклађивање са ПДВ-ом, али и да се до краја године ускладе и акцизе", указује Радовановићева.

Проблем финансирања

Говорећи о препорукама НАЛЕД-а, каже да се великим делу тичу и стамбених заједницама. "Препорука иде ка томе да се анимирају и управници стамбених зграда како би упознали да станаре са могућностима постављање панела", каже Радовановићева.

Према њенима речима, финансирање је проблем и финансијске институције које хоће да одобре средства, морају да имају одговарујуће средство обезбеђења. Наглашава да треба да се размисли о томе да се соларни панели постављају кроз финансиски.

"Последње Измене закона о обједињеним изворима недавно су усвојене. Уведена су ограничења и за домаћинства од 10,8 киловати и за привредне субјектеод 150 киловати. За привредне субјекте ово ће бити да велико ограничење", каже Радовановићева.

Шта грађани треба да знају

Радовановићева истиче да грађани, према њиховом истраживању, нису упознати са условима процедура, начин како се распоређује енергија између оператера дистрибутирног система, али и са целим концептом купаца-произвођача. 

"Они производе енергију за сопствене изворе. Не би требао да имају превише јаке електране и на крај вишкове које ће враћати у систем. То је суштина", каже Радовановићева.

Јасмина Радовановић из НАЛЕД-а закључује да је потребна едукуације грађана, као и укључивање локалних самуправа којима се најчешће прво обрате када желе да поставе соларне панеле.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара