Читај ми!

Све већа подршка за "Отворени Балкан" - преговори са Грчком о уласку у јединствен систем наплате путарине

Приближава се рок до када би грађани Србије, Албаније и Северне Македоније требало да добију јединствен индентификациони број који ће омогућити да раде у земљи у којој желе.

Анализе показују да годишње 300.000 камиона пређе границе три земље чланице Иницијативе "Отворени Балкан".

Бесконтролни систем у унутрашњим границама повећао би БДП за један одсто. Уколико би се тај систем успоставио на целом Западном Балкану, БДП би порастао за 3,5 одсто.

"Један таг, оно што зову ЕНП - електронска наплата путарине, функционише у наше три државе. Где год да одете, у Европској унији имате посебну линију за грађане Уније. Ми желимо да имамо посебну линију за грађане Северне Македоније, Албаније и Србије", истиче министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић.

Регионално економско повезивање кроз Иницијативу "Отворени Балкан" гура и процес придруживања Европској унији.

нај ко иде напред, повлачи и вуче оне који су око њега. То је заправо натерало наше комшије Северну Македонију и Албанију да крену у неке процесе и раније него што су морали", каже министарка за европске интеграције Тања Мишчевић.

О уласку у јединствени систем наплате путарине и укидању квота за камионски превоз преговара се и са Грчком, а од октобра се укида роминг на податке са Европском унијом.

Низу добрих вести треба додати и план председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен о убрзању за Западни Балкан, чиме се прекида ланац замора од проширења, а и замора од реформи.

"За нас је пут јако битан - усаглашавање процедура, приближавање и прихватање међусобних сертификата, како са земљама у региону тако и са земљама Европске уније", наглашава извршни директор Савета страних инвеститора Александар Љубић.

Нема разлике у циљевима "Отвореног Балкана" и Берлинског процеса

Српска страна је од почетка уверавала да "Отворени Балкан" није одустајање од Берлинског процеса, а недавно су ратификована три споразума.

"У почетку није постојала никаква подршка за Отворени Балкан, само је постојала подршка за Берлински процес, али се онда видело да између њих заиста нема велике разлике, барем у циљевима како доћи до заједничких решења. Сада постоји све већа подршка и за такву регионалну интеграцију", истиче Михаило Гајић из Либека.

У региону су камен спотицања политичка питања. Недавно је Србија обавестила Комесара Европске уније за проширење и суседство о блокираним процесима одлучивања у ЦЕФТА.

Мање пријатна је и тема чланства у Светској трговинској организацији због неадекватног регулисања генетски модификоване хране. У Министарству трговине обећавају да ће се тај проблем решити строгом контролом увоза и заштитом домаће производње.

среда, 04. октобар 2023.
25° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"