Читај ми!

ЕПС одбацио наводе Ђедовићеве о производњи угља: Ремонти на главним коповима ове године почели раније

В. д. генералног директора ЕПС-а Мирослав Томашевић одбацио је наводе министарке енергетике Дубравке Ђедовић да је производња у "Колубари" у мају била на ниском нивоу, тако да се угаљ увози како би термоелектране радиле неометано.

Мирослав Томашевић, у реаговању на изјаву Дубравке Ђедовић која је дала за РТС, навео је да је и Министарство рударства и енергетике "обавештено да су ремонти на главним коповима ЕПС-овог огранка РБ Колубара ове године почели раније, у мају, због одличне хидролошке ситуације и пуних депонија угља, управо на основу доброг планирања", саопштио је ЕПС.

"Зато није могуће поредити податке о производњи у мају са истим месецом 2022. године. У термину од 10. до 31. маја ове године у ремонту је била Дробилана ‘Тамнава’ и производни системи за угаљ на коповима ‘Тамнава Западно поље’ и Поље Г, који дају око 75 одсто укупне производње РБ ‘Колубара’", навео је Томашевић.

Додао је и да "поређење резултата ‘Колубаре’ у мају ове године када су стајали системи за производњу 75 одсто угља и у мају прошле године, када је ремонт био на копу са 25 одсто укупне производње, даје искривљену слику о учинку ЕПС-ових рудара".

"Такође, ЕПС тренутно увози само минималне количине угља, и то по старим уговорима, јер су депоније угља попуњене, а термоелектране раде континуирано. Држава није, како тврди министарка, уложила средства у куповину угља, већ је ЕПС плаћао угаљ из сопствених средстава, те није могуће та средства издвојити за школе и вртиће", истиче Томашевић.

Према његовим речима, што се тиче инвестиција, за 2023. годину укупно је планирано 110 милијарди динара, од чега за први квартал 20 милијарди динара.

Реализовано је 16 милијарди динара што у односу на планирана средства за први квартал представља 81 одсто, а у односу на целу годину 15 одсто, што је прилично добар резултат. Најбоља квартална реализација је управо на капиталним пројектима. Одлив средстава се тренутно одвија по предвиђеним плановима", каже Томашевић.

"Молимо министарку да не узнемирава јавност"

Томашевић истиче и да је прошла година такође је имала добру реализацију инвестиционих програма, али знатно мању него ове.

"План за 2022. годину је износио 80 милијарди динара од чега је реализовано укупно 53 милијарде динара, што је реализација од 66 одсто. У првом кварталу 2022. године од укупног плана у износу од 12,3 милијарде динара, реализовано је 7,2 милијарде динара, што је 58 одсто", наводи Томашевић.

Наглашава да "није промашен ни план, нити је недостатак инвестиција проузроковао позитиван резултат ЕПС у првом кварталу ове године".

"Стога молимо министарку да не узнемирава јавност изношењем неупоредивих података, а јавност обавештавамо да се производња електричне енергије и угља одвија несметано, да је систем стабилан, а да ЕПС после две године послује у плусу", закључује у одговору Мирослава Томашевића.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво