Читај ми!

Ђедовићева о ЕПС-у: Производња угља у "Колубари" на ниском нивоу, отпор на сваком кораку

Производња је у мају у "Колубари" била на ниском нивоу, тако да се угаљ увози како би термоелектране радиле неометано, рекла је за РТС министарка енергетике Дубравка Ђедовић. Истиче да свако такво издвајање значи мање средстава за вртиће и школе, тако да је циљ да се пословање стабилизује, а производња угља повећа. Кад мењате нешто, имате на сваком кораку отпор, а држава је одлучна да до промена дође, поручује министарка.

ЕПС је од прошлог месеца акционарско друштво затвореног типа, а очекује се формирање новог Надзорног одбора у том предузећу.

"То можемо очекивати брзо, јако сам задовољна, дошли смо до веома добрих кандидата из земље и света. Није лако довести искусне и кредибилне људе у компанију која је на овом нивоу застоја у развоју и која има нагомилане проблеме које треба системски решавати, али задовољна сам јер ЕПС има велики потенцијал и то је наша највећа национална компанија и која има предуслове за развој", истакла је министарка енергетике Дубравка Ђедовић.

Истиче да ће запослени имати свог представника у Надзорном одбору, али да је потребна помоћ Министарства за рад и социјалну политику када су у питању синдикат и легитимитет.

"Мене занима просечан радник, да има приступ нези, боље услове за рад и може да добије већу плату ако ЕПС буде пословао боље. То је циљ, да кроз професионални менаџмент дођемо до велике, стабилне и успешне компаније која ће бити пример и за цео регион", рекла је Ђедовићева.

Прошле године ЕПС је увозио струју, угаљ, бележио губитке. У првом тромесечју ЕПС је саопштио да има 34,5 милијарди динара добити и знатно боље резултате од планираних. Ипак, министарка до које је дошао и ревизорски извештај каже да нису сви аспекти узети у обзир, пре свега трошкови, као и да план трошења средстава није реализован како је планирано и да то треба разјаснити.

Истиче и да, ако се резултати упореде са прошлом годином, када је била знатно лошија хидролошка ситуација и много јача зима, овогодишњи резултати нису на завидном нивоу.

"Занима ме боља производња, јер да бисте трговали, морате да призводите. Производња је у мају у 'Колубари' била на ниском нивоу, имали смо смањење преко 40 одсто. Увози се угаљ јер је држава препознала да има проблема у производњи угља и за то издвојила значајна средства да би термоелектране радиле неометано. Свако издвајање из буџета за ЕПС је мање издвајање за вртиће и школе, то су средства свих грађана, зато је циљ да урадимо нешто набоље. Кад мењате, имате на сваком кораку отпор, видели смо то и у претходном периоду, држава је одлучна да до промена дође. Битно је због планирања наредне зиме, зато акценат треба да буде на производњи и планирању будућих инвестиција", рекла је Ђедовићева.

Истиче да је у првом кварталу забележено кашњење у реализацији инвестиција, па да је зато био мањи одлив средстава. "То није циљ, већ да се реализују инвестиције и да идемо напред у производњи и изградњи нових производних капацитета", рекла је Ђедовићева.

Приватизација није тренутно у плану

Пре десетак дана дигла се велика прашина око папира који је скинут са дневног реда седнице Надзорног одбора ЕПС-а, а то је издвајање 11 малих хидроелектрана и формирање заједничке компаније ЕПС-а и мађарске Електропривреде. Јавност али и струка сматрају да би тако нешто значило отварање врата приватизацији.

"На Надзорном одбору је одбијен предлог за издвајање за мале хидроелектране, а усвојене су информације о техничким карактеристикама, а које их се тичу. Не допада ми се намера изазивања збуњености код радника и паника у јавности. Враћамо се на оно да нико не жели да се нешто промени, сви критикују, а нико да се усуди да уради нешто да се нешто промени и ствари покрену у другом правцу", рекла је министарка.

Навела је да је причала са представницима синдиката, да им објасни ситуацију.

"Жао ми је што им руководство није довољно објаснило. Прво одлука треба да се донесе на Надзорном одбору да би дошла пред Скупштину. Мађарска је наш стратешки партнер, желимо да продубљујемо сарадњу у енергетском сектору, морамо узети све аспекте у обзир, а о стратешким питањима одлучиваће Влада", рекла је Ђедовићева.

Истиче да циљ није приватизација ЕПС-а, већ улагање у нове производне објекте, а план је да се близу 10 милијарди евра уложи у наредних десет година. То ће зависити како од стабилности пословања ЕПС-а, јер треба да улаже сопствена средства, тако и од економије земље.

"Свакако ће се одлуке у будућности доносити, да ли да се изађе на тржиште капитала, јер је то нормално у пословању велике компаније, али прво да се стабилизује. Такве намере тренутно нема, већ стабилизација, па онда о даљим плановима да размишљамо. Али отпори су велики, с једне стране и руководство и синдикати се боре за функције и привилегије, морамо да будемо одлучни да ствари мењамо, јер ако се сви слажемо, то је да нешто мора да се промени у нашем енергетском сектору", рекла је Ђедовићева.

понедељак, 02. октобар 2023.
16° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"