Читај ми!

Обнова зграда - уштеда пара, нови конкурси за енергетску ефикасност

До 2. јуна локалне самоуправе могу да конкуришу за помоћ за енергетску ефикасност код Управе Министарства енергетике. За те намене нову подршку даје и "Програм Уједињених нација за развој". Стручњаци саветују да енергетска обнова кућа и зграда доноси огромне уштеде - и енергије и новца.

До краја овог месеца биће нови конкурси за грађане за изолацију, замену столарије или котлова на угаљ, а држава ће финансирати половину средстава. И УНДП својим пројектом позива локалне самоуправе и институције у Србији да конкуришу за енергетску санацију својих зграда.

Милош Бањац, професор Машинског факултета у Београду наводи да је најјефтинији начин да се уштеди, односно смањи потрошња енергије, да се спроведу мере енергетске ефикасности у сектору зградарства.

"Због тога је Европа већ направила два циклуса енергетске санације својих објеката. Ми смо на почетку практично првог циклуса и све што је на располагању треба искористити", додаје Бањац.

Истраживања Уједињених нација показују да и минимална улагања у енергетску ефикасност, потрошњу струје смањују за четвртину, а топлотне енергије за трећину.

Жарко Петровић, вођа тима за витални развој "УНДП Србија" каже да би, ако 3.000 зграда уђе у реконструкцију, уштеде биле око пола милиона киловат часова.

У Европи је све више зграда које су потпуно енергетски ефикасне, са грејањем и хлађењем из обновљивих извора, а кишница се претвара у техничку воду.

У Великој Британији, у вештачки изазваним временским приликама, већ тестирају две куће будућности, које могу одговорити екстремним климатским променама.

"Енергетске куће, то су две велике еколошке коморе у којима можемо да спустимо температуру на минус 20 или подигнемо до плус 40. Ветар, киша, снег, сунце, да видимо како ће реаговати против екстремних временских појава - екстремне хладноће и екстремне врућине", каже Вил Сва, директор универзитетске лабораторије "Енергетска кућа".

Професор Ричард Фитон истиче да се клима мења. “Наш циљ је да предвидимо кућни стандард, који долази већ 2025. како би се у будућности постигла нето нулта енергетска ефикасност“, додаје Фитон.

У нашој земљи управо су домаћинства та која троше више од 40 одсто енергије, а улагања у енергетску ефикасност исплате се већ за пет година.

субота, 30. септембар 2023.
21° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"