Читај ми!

Бајатовић: Цена прикључка за гас остаје иста, али мења се процедура и укидају таксе

Због великог интересовања домаћинстава да се прикључе на гас, Влада је 2021. преполовила цену прикључка, а прошле недеље усвојене су и измене и допуне Уредбе о условима испоруке и снабдевања природним гасом која још олакшава тај посао. Смањују се трошкови и процедура, што убрзава прикључење нових потрошача. Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић рекао је у разговору за РТС да цена прикључка остаје иста, али да потрошачи више неће плаћати таксе, а објаснио је и како ће сада процедура изгледати.

У саопштењу Владе наводи се да нова Уредба смањује трошак и убрзава прикључење, а то важи за потрошаче стамбених зграда категорије А. Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић објашњава да је реч о објектима који су технички незахтевни. Као пример наводи куће на спрат, или зграде које имају три стана, до 400 квадратних метара.

Цена прикључка остаје иста – 780 евра са ПДВ-ом. Како истиче, цена се неће мењати иако је дошло до раста цена горива, репроматеријала и радне снаге.

"Цену прикључка нећемо мењати. Циљ је да се смање обавезе потрошача. До сада сте морали да одете у Општину, предате пројекат гасификације, онда излази техничка комисија, плаћате таксе, па добијате употребну дозволу. Сада дајете пројекат у Општини и све остало је на оператеру, 'Србијагасу' или неком другом оператеру на дистрибуцији, а у Србији их има 36, њима дајете пројекат. Они дођу да прикључе, излази комисија коју формира оператер, њу не плаћате ви и никога више не обавештавате", објашњава Бајатовић.

Ова уредба олакшава посао и потрошачима који се понекад не сналазе, али и општинама које, каже Бајатовић, често немају довољно капацитета, па се долази у ситуацију да се прикључи на мрежу, али да не може да се пусти гас јер потрошач нема употребну дозволу:

"Једном идете у Општину, све остало решавате са оператером, он вас прикључује, пушта гас, каже да је инсталација у реду, при томе се и не враћате више у Општину – јефтинија и скраћена процедура."

На питање у ком року потрошач мора да буде прикључен, Бајатовић одговара да је рок 90 дана од потписивања уговора, али да то обично буде и раније.

Зашто се гасификација не спроводи планираном динамиком

Од када је држава појефтинила цену прикључка огромно је интересовање домаћинстава за увођење гаса, али тај посао не иде планираном динамиком. Директор "Србијагаса" објашњава да је проблем у ланцима снабдевања сетовима.

"Овде, у 'Петрохемији' имамо производњу осталог што нам треба, пластичних цеви, можемо да купимо и челичне, али сетове нисмо могли да купимо, а имамо више од 45.000 захтева", рекао је Бајатовић истичући да је то повећање од 15 одсто само у овој години, будући да сад постоји 320.000 гасних прикључака.

Очекују, међутим, да им стигне наруџбина од 25.000 прикључака, тако да ће већи део тих захтева бити испуњен.

"Имамо довољно регионалних уговора, очекујем чим стигне да ћемо максимално убрзати, нису сви потписали уговоре, говоримо о очекивањима", рекао је Бајатовић.

Прво ће, како је рекао, бити прикључени потрошачи у Војводини, Београду, Пожаревцу и Смедереву. Најављена је и гасификација у Ваљеву, Лесковцу, Врању, Пироту, на Убу, а вероватно и у Владичином Хану.

"Раде се експропријације, планови, избор стратешких партнера, мислим да ће стартовати ове године, помало је везано и за интерконекцију са Бугарском", рекао је Бајатовић.

Цело гостовање Душана Бајатовића може погледати у видеу на почетку текста

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво