Увоз млека расте, домаћи млекари састављају крај са крајем – како до исплативе производње

Србија је прошле године увезла млека и млечних производа за преко 200 милиона евра – што је више него дупло у односу на 2021. годину. Наши произвођачи, с друге стране, не успевају да пронађу рачуницу и често су принуђени да састављају крај са крајем. Ненад Будимовић из Привредне коморе Србије рекао је за РТС да су интервентне мере дале резултате, али да су за сигурну и исплативу производњу млека у будућности неопходна системска решења.

Секретар Удружења за сточарство Привредне коморе Србије Ненад Будимовић рекао је за РТС да је производња млека стабилна.

"Сада смо у периоду године, кад је иначе повећана производња, зато што се после зимског периода већина стеоних крава отели и то је, једноставно, тренутак да се производња повећава. Млеко је доброг квалитета зато што сад полако у време од пролећа улази зелена храна, тако да можемо да очекујемо у наредном периоду чак и повећање производње", истакао је Будимовић.

Додао је да је питање да ли ће фармери наставити са производњом млека, пошто је то постао озбиљан посао и, како је рекао, није више хоби.

"Чињеница је да после вишедеценијског кризног периода, кулминирало је прошле године у септембру када смо имали дестабилизацију снабдевања млека и производа од млека. То се решавало интервентним мерама које су дале резултате", рекао је Будимовић.

Шта подразумевају системске мере

Ипак, истакао је да није све у новцу и да системским мерама треба да се постави стабилна производња.

"Системске мере подразумевају рад на генетици, на исхрани, на метаболичком профилу, пласману тих производа, уговорима између фармера и прерађивача, односно млекара. Трговци су исто битна карика у свему томе код формирања малопродајне цене према потрошачима", објаснио је Будимовић.

Произвођачи млека из села у околини Кнића и Груже блокирали су јуче на шест сати путеве ка Краљеву, Крагујевцу и Чачку. Будимовић је да су наши произвођачи незадовољни и да није све везано само за цене.

"Ми немамо тачне податке да видимо какви су то уговори. То су пословни уговори између фармера и млекара. Међутим, добар знак који је стигао из Министарства пољопривреде, а то је да ће се премирати сваки произведени литар млека, без обзира на количину на том газдинству, наравно, који задовољава, према Правилнику о квалитету сировог млека, све потребне параметре и здравствену безбедност", рекао је Будимовић.

Истакао је да је поента у томе да се системским мерама постигне да производња по грлу буде већа.

"Ако је наш просек 4.500 литара на годишњем нивоу у Србији, да то буде шест, седам хиљада, јер посао је исти и за 4.500 и за 7.000, кад причамо само о послу", објаснио је Ненад Будимовић.

Србија је увела таксе (прелевман) на млеко и млечне прерађевине из увоза, али је Европска комисија наложила да се те таксе укину. Будимовић је рекао да је то захтеван посао, а да ЕУ од Србије то захтева због Споразума о стабилизацији и придруживању.

"Прелевман је посебно царинско оптерећење приликом увоза готових производа у Србију. Може да буде прелевман на количину или на цену. У овом случају је на цену, тако да је то посебно оптерећење, на пример за килограм увезеног сира, поред свих трошкова, долази и 30 динара по килограму. Међутим, та примена је врло захтевна и тражи добро и системско објашњење Европској комисији зашто ми то радимо", навео је Будимовић.

Гостовање Ненада Будимовића у Јутарњем програму у целости погледајте у видео-снимку на почетку текста.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије