Усвојен нови статут, ЕПС постаје акционарско друштво

Надзорни одбор "Електропривреде Србије" усвојио је нови статут чиме су се стекли услови да се то предузеће трансформише из јавног предузећа у акционарско друштво затвореног типа, у стопроцентном власништву државе Србије. 

Усвајање статута представља спровођење одлуке Владе Србије и први је корак ка реформи ЕПС-а којом ће се управљачки органи професионализовати, а професионално руководство довести до ефикаснијег пословања и учинити ЕПС регионалним енергетским гигантом, наводи се у саопштењу ресорног Министарства.

"Пре усвајања статута од стране Надзорног одбора ЕПС-а, Министарство рударства и енергетике и Влада извршили су консултације са синдикатима. Након пажљивог разматрања свих сугестија, у статуту је дефинисано да један члан Надзорног одбора буде представник запослених, чиме се додатно штите права радника, затим је наглашено да осим претежне и осталих делатности, друштво обавља и делатност трговина електричном енергијом, такође и да друштво наставља да врши јавно снабдевање електричном енергијом у складу са издатом лиценцом Агенције за енергетику Републике Србије из 2016. године и законом којим се уређује енергетика", истиче се у саопштењу.

Како кажу, промена правне форме доноси уређење односа државе и управљања.

"Статут предвиђа да оснивач, Влада Републике Србије, именује Скупштину друштва. С обзиром да је оснивач једини акционар, Скупштина је једночлана и она именује Надзорни одбор на који преноси највећи део надлежности. Надзорни одбор има седам чланова, од којих је један председник, а један представник запослених. Надзорни одбор одређује стратегију и пословне циљеве друштва и одговоран је за њихово остваривање. Такође, Надзорни одбор именује седам чланова Извршног одбора, односно извршне директоре од којих је један генерални директор. Извршни директори између осталог организују и руководе процесом рада, прате спровођење планова, дају налоге и смернице и одговарају за спровођење одлука, квалитет, обим  и резултате рада организационог дела којим руководе", објашњава се у саопштењу.

Министарство додаје да је "Електропривреда Србије жила куцавица нашег енергетског система и целе привреде".

"Национални интерес је да буде снажна и независна и да буде покретач економског развоја. Промена правне форме ће донети ефикасније управљање, нема отуђења имовине, нити отпуштања радника, а ЕПС ће наставити да буде и снабдевач и трговац електричном енергијом. Професионализација ЕПС-а треба да омогући убрзану реализацију великог броја пројеката који треба да ојачају производњу електричне енергије. Истовремено, трансформација ЕПС-а је и први корак реформе наших  енергетских предузећа. Циљ Владе је јачање нашег енергетског сектора, увођење професионалног менаџмента, побољшање управљања и унапређење пословања енергетских предузећа у власништву државе. Захваљујем се свима на конструктивном дијалогу", поручила је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић.

ЕПС: Три гласа "за", један уздржан

Надзорни одбор "Електропривреде Србије" усвојио је предлоге измена оснивачког акта и новог статута са три гласа "за" и једним уздржаним, као део процеса преласка ЕПС-а из јавног предузећа у акционарско друштво, саопштено је из тог предузећа.

Вршилац дужности директора ЕПС-а Мирослав Томашевић је на седници Надзорног одбора подсетио да је на сличан снежни дан прихватио да води ЕПС у тешким моментима. Тада је ЕПС увозио 2.000 мегавата електричне енергије по сату, а данас извози 1.000 мегавата.

"Поносан сам на резултате које смо постигли мој тим и ја. Нисмо они који коче промене, јер смо управо ми покренули прелазак ЕПС-а у акционарско друштво и предложили неопходне измене аката", истакао је Томашевић.

На Колегијуму ЕПС-а одлучено је да стручне службе компаније изнесу правни став о предложеним актима, јер су утемељени само на одредбама Закона о привредним друштвима.

"Став је стручних служби да се на основу Закона о јавним предузећима на ЈП ЕПС примењује овај закон, закон којим су одређене делатности од општег интереса, а потом Закон о привредним друштвима. Јавно предузеће може да промени правну форму у акционарско друштво, само ако се на то акционарско друштво примењују исти закони, наведеним редом. У предлогу које је доставило Министарство рударства то није случај", саопштио је ЕПС.

Усвајању аката успротивили су се, како наводе, представници синдиката радника ЕПС-а које предводи Милан Ђорђевић, као и синдиката "Независност", док су одлуку подржали представници синдиката радника ЕПС-а које предводи Бранко Крсмановић.

Раније данас Министарство рударства и енергетике саопштило да ЕПС а.д. остаје 100 посто у власништву државе и да ће запослени имати свог представника у управљачким органима компаније.

Синдикати ЕПС-а су се противили предлогу статута за трансформацију у акционарско друштво, јер би тако предузеће, како кажу, изгубило статус трговца, а замерка је била и што би Скупштина имала само једног члана.

Како је Министарство навело, захтев синдиката да се трговина наведе као једна од главних делатности, на начин на који је формулисан, не може да се прихвати јер је Законом о привредним друштвима прописано да друштво има једну претежну делатност, која се региструје у складу са законом о регистрацији, а може обављати и све друге делатности које нису законом забрањене независно од тога да ли су одређене оснивачким актом, односно статутом.

"С друге стране, како би се изашло у сусрет захтеву синдиката, додат је део у предлог статута којим се наглашава да поред претежне и осталих делатности, Друштво обавља и делатност трговина електричном енергијом (која обухвата енергетске делатности снабдевање електричном енергијом и снабдевање на велико електричном енергијом, које друштво обавља у складу са тржишним принципима, у складу са законом којим се уређује енергетика). Подсећамо да ни у једном предлогу статута трговина електричном енергијом није била искључена из делокруга делатности које би ЕПС обављао", истиче се у саопштењу Министарства.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво