Усвојен предлог - радници ће имати свог представника у Надзорном одбору ЕПС-а

Министарство рударства и енергетике и Влада Србије извршили су консултације са синдикатима у процесу реформисања ЈП ЕПС и након пажљивог разматрања свих сугестија различитих представника подељеног Синдиката радника ЕПС-а на предлог статута, усвојен је предлог који ће осигурати да запослени имају свог представника у управљачким органима компаније, саопштило је министарство.

Прихваћен је захтев да запослени имају свог представника у органима и дефинисано је да један члан Надзорног одбора буде представник запослених.

Иначе, министарка Дубравка Ђедовић рекла је јуче да ЕПС пре свега треба да буде произвођач, а не трговац струјом.

Како је наведено, главни разлог због којег део предлога једног дела Синдиката није могао бити прихваћен јесте њихова неспојивост са важећим законима којима је уређено функционисање делатности у сектору енергетике. Захтев да снабдевање грађана и малих купаца електричном енергијом остане делатност од општег интереса није могуће прихватити, јер није у складу за правним системом Србије, кажу у Министарству.

"Законом о енергетици од 2014. године снабдевање грађана и малих купаца електричном енергијом није делатност од општег интереса, па тако то не може ни остати. Законом је прописано да су снабдевање електричном енергијом и снабдевање на велико електричном енергијом, енергетске делатности које се обављају у складу са тржишним принципима, у складу са одредбама Закона о енергетици, којим је извршено усаглашавање домаћег законодавства са прописима Европске уније", наведено је у саопштењу министарства.

Како је наведено, када је у питању захтев да претежна делатност ЕПС-а мора уз производњу електричне енергије обухватити и трговину електричном енергијом, укључујући и снабдевање, јесте позитивна промена, имајући у виду да се првобитно захтевало задржавање трговине електричном енергијом као претежне делатности, а да производња електричне енергије буде наведена у осталим делатностима.

Овај захтев, на начин на који је формулисан, не може да се прихвати јер је Законом о привредним друштвима прописано да друштво има једну претежну делатност, која се региструје у складу са законом о регистрацији, а може обављати и све друге делатности које нису законом забрањене, независно од тога да ли су одређене оснивачким актом, односно статутом.

С друге стране, како би се изашло у сусрет захтеву синдиката, додат је део у предлог статута којим се наглашава да поред претежне и осталих делатности, Друштво обавља и делатност Трговина електричном енергијом. "Подсећамо да ни у једном предлогу Статута трговина електричном енергијом није била искључена из делокруга делатности које би ЕПС обављао. Додатно, у прелазним и завршним одредбама предлога статута, додат је нови став којим се уређује да друштво наставља да врши јавно снабдевање електричном енергијом у складу са издатом лиценцом Агенције за енергетику Србије из 2016. године и законом којим се уређује енергетика", наводи министарство.

Такође, у вези са констатацијом да је једночлана скупштина неприхватљива, министарство указује да је чланом 198. Закона о привредним друштвима прописано да у једночланом друштву функцију скупштине врши једини члан друштва.

Овај захтев или констатација ни на који начин није повезана са питањима из делокруга рада синдиката нити питањем побољшања права радника, те се поставља питање по ком основу један део представника синдиката одређује да ли ће владу, која представља оснивача односно Републику Србију, представљати у Скупштини Србије једно или више лица. Спровођење одлуке владе из 2014. године је неопходан први кораку ка реформи ЕПС-а којом ће се управљачки органи професионализовати, за шта постоји сагласност струке, владе и запослених, кажу у министарство.

Професионално руководство ће довести до ефикаснијег пословања и учинити ЕПС регионалним енергетским гигантом, што је крајњи циљ владе којем се тежи предложеном трансформацијом и преласком из јавног предузећа у акционарско друштво затвореног типа,100 одсто у власништву државе, наведено је у саопштењу.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво