Нова саобраћајница на Новом Београду, када ће возачи моћи брзим путем до "Милоша Великог"

Завршни слој асфалта биће постављен следеће недеље на последњем делу брзе саобраћајнице која ће Нови Београд повезати са ауто-путем "Милош Велики". Последње две недеље ради се у три смене. У изградњу саобраћајнице уложено је више од седамдесет милиона долара.

Од 7,9 километара брзе саобраћајнице, којом ће се возачи из Војвођанске и Др Ивана Рибара укључивати на ауто-пут "Милош Велики", завршено је 7,4. Тренутно се поставља асфалт на последњих 500 метара.

Иако грађена као ауто-пут, брза саобраћајница има све елементе градског пута. На траси су изграђене три површинске и једна денивелисана раскрсница, два надвожњака и три моста.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић каже да ће 31. марта бити спремна за пуштање саобраћаја.

"Грађани који живе у овом делу Београда моћи ће да изађу 31. марта на ауто-пут ‘Милош Велики’. Као што видите, овде је све скоро завршено. Овде има још последњих 450 метара који се убрзано завршавају", додаје Весић.

Према најави ресорног министарства, након отварања брзе саобраћајнице – 3,5 милиона евра биће уложено у изградњу петље Јаково, која ће повезати то насеље са деоницом, а у плану је "бајпас", додатно укључење из Улице Јурија Гагарина.

Пројектант Немања Мутић, из компаније Чајна комуникејшн констракшн, каже да тај ауто-пут није обичан, већ је почетак и крај Е-763, односно ауто-пута "Милош Велики".

"Засигурно могу да кажем да је све урађено на врхунском нивоу. То можемо да нагласимо у ових последњих 400 метара, где смо радили даноноћно, али све наше грађевинске процедуре, процедуре градње, тестирања, наставка нових позиција су испоштоване", истиче Мутић.

Деоница има три траке по смеру, ширине преко три метра, разделни појас од пет метара, пешачке стазе ширине два, а бициклистичке ширине 2,2 метра.

Које су додатне користи

У радове, који су званично почели у марту 2021, уложено је 70,5 милиона долара.

"Не можете да гледате само цену саобраћајнице, смањиће се оптерећење самог пута Београд–Шид, биће мање загађење, порашће вредност кућа у овом делу, јер напросто оне се налазе на брзој саобраћајници. Све су то бенефити који су додатни, осим саме изградње", напомиње Весић.

Нова саобраћајница ће возачима тог дела Београда скратити пут за десетак километара, уз ограничење брзине до 80 километара на сат.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво